SEVÄRDHETER

Caldas da Rainha i Portugal har massor av sevärdheter

Staden Caldas da Rainha som ligger drygt 80 km norr om Lissabon (ca 50 minuters bilfärd) är en, för många oupptäckt pärla längs den portugisiska silverkusten. Med en historia som sträcker sig ända tillbaks till 1485 finns mycket att berätta om, se och uppleva i staden. Kommunen har ungefär 50.000 invånare totalt varav ca 30.000 bor i tätorten och bidrar till en levande stadskärna med stort utbud av handel, restauranger, sevärdheter och inte minst en underbart vacker park, Parque Dom Carlos I, faktiskt den största i Portugal. Läget för staden är dessutom gynnsamt med bra förbindelser till Lissabon tack vare motorvägen som passerar precis intill. Dessutom tar det bara ca 15 minuter att köra till närmsta stranden Foz do Arelho där sol och bad lockar såväl lokalbefolkningen som turister.

Ett urval av sevärdheter i Caldas da Rainha

Många är de som anser att Caldas da Rainha är en av de vackraste städerna i Portugal med sin charmiga stadskärna och intressanta historia. Att besöka staden är lite som att ta del av ett större smörgåsbord, här finns mycket att se och göra både i staden och i anslutning till denna. Trots att Caldas da Rainha inte är en storstad så är intrycket ändå imponerande och känslan är att staden anstränger sig för att erbjuda alla en trevlig upplevelse. Då det finns en stark tradition av keramiktillverkning i staden är detta också något som präglat arkitekturen i staden och många är de byggnader som har unika fasader med vackra kakelplattor i olika färger och former – många unika för området och ofta välbevarade. En promenad i Caldas da Rainha är en trevlig upplevelse, stadskärnan är relativt kompakt och det är absolut inga problem att ta sig runt till fots. Faktum är att, just till fots är bästa sättet att upptäcka staden på med alla sina små gränder, vackra gatuskyltar, familjeägda restauranger, kaféer och mysiga butiker.

Portugals äldsta torgmarknad finns i Caldas da Rainha

I centrala delen av Caldas da Rainha ligger det vackra torget, Praça da República eller Praça da Fruta som det kallas av ortsborna. Här pågår varje dag en livlig torgmarknad året om och utbudet är brett med lokalt odlad frukt och grönsaker, delikatesser i form av korvar och ostar, keramik och blommor men även nötter och annat som frestar smaklökarna. Varje morgon dukas utbudet upp till besökarna och framåt eftermiddagen återgår det vackra, stenlagda torget till en mötesplats för människor. Det är en fröjd att vandra upp och ner i gångarna och ta del av frukt och grönt som dessa är tänkta att se ut, stora och goda och naturliga. Njut av vackra blomsterarrangemang som säljs för en summa som får dig att undra om det verkligen stämmer.

I anslutning till torget finns flertalet populära kaféer där det är enkelt att slå sig ner och njuta av folkvimlet om dagarna, gärna i kombination med ett bakverk och något gott att dricka till. Missa heller inte de många vackra och äldre byggnader som omgärdar torget. En del har den välkända kakelfasaden medan andra är färgglatt målade med en vacker arkitektur i botten. Vid torget finns även en turistbyrå där tips och råd ges om vad som inte bör missas vid ett besök i staden. Missa heller inte den omtyckta fiskmarknaden som ligger fem minuters promenad bort, här kan havets läckerheter beskådas och köpas hem vilket det fisk-älskande folket gör dagligen.

Rota Bordaliana – en rundvandring i keramikens tecken

Inne på turistbyrån i Caldas da Rainha finns en liten tryckt guide som låter dig upptäcka den välkända portugisiske skulptören och keramikern Rafael Bordalo Pinheiro och hans verk. Staden har i samarbete med keramikfabriken Bordallo Pinheiro återskapat en mängd olika konstverk i större skala och placerat ut dessa runt om i staden, en rundtur som heter Rota Bordaliana. Inte nog med att det går att ta del och inspireras av dessa vackra och stundtals humoristiska verk, även staden upptäcks under denna trevliga rundtur. En rundtur som verkligen rekommenderas starkt vid ett besök i staden.

Underbar grönska i Parque D. Carlos I, parken mitt i staden

Som tidigare nämnts har Caldas da Rainha den största parken i Portugal, Parque D. Carlos I – döpt efter en av landets kungar. Parken ligger inte långt från Praça da Fruta och nås enkelt till fots och med sin otroliga grönska går det inte att missa den. Parken besöks dagligen av såväl unga som äldre människor och med tanke på storleken finns plats för alla. Här finns flertalet aktiviteter, både för den som bara vill njuta av livet men också för den som är mer aktiv.

Inne i parken ligger de vackra paviljongerna som byggdes i slutet av 1800-talet, imponerande byggnader som har en intressant historia. Ta en promenad i parken och upptäck den lilla sjön där ekor kan hyras för en roddtur, titta på de vackra påfåglarna som strövar fritt i parken och skåda de svarta svanarna som bor där. Smyger sig hungern på finns en anrik restaurangbyggnad i parken där mat och dryck serveras. Slå dig ner på en bänk med en bok eller titta på människor som hela tiden promenerar runt i lugn och ro. Har du tur pågår en tennismatch på någon av banorna i parken och finns barn med kan dessa leka i den stora lekplatsen som roat barn i många år. Mitt i parken finns dessutom ett stort museum tillägnat den välkände konstnären José Malhoa.

Museer i Caldas da Rainha

För dig som har ett intresse av konst erbjuder staden många inspirerande museer med samlingar inom portugisisk kultur och historia. Staden har en omtyckt tradition av tillverkning inom keramik där Bordallo Pinheiro är den mest kända. Men även andra företag och skulptörer har haft sin bas i Caldas da Rainha och numera finns även ett keramikmuseum som visar upp konstverk med lokal anknytning i kombination med nationella skulpturer.

Missa inte Museu do Hospital e Das Caldas som berättar om hur staden grundades i anslutning till de heta källorna 1485 och om uppkomsten av världens äldsta sjukhus Hospital Termal Rainha D. Leonor. Detta populära museum är dessutom inrymt i ett tidigare kungligt palats som nyttjades av kungligheter vid besök i källorna. Utöver dessa nämnda museer finns ytterligare ett antal som tar upp såväl nutida som forntida konst och målningar och som alla är väl värda ett besök.

Sevärdheter i närheten av Caldas da Rainha

Att Caldas da Rainha är en stad väl värd ett besök blir än mer påtagligt tack vare dess geografiska läge. Strax söder om staden ligger den medeltida staden och borgen Óbidos som med sin charm har lockat tusentals besökare genom åren. Inspireras av den medeltida borgen samt muren som omringar staden – ett imponerande bygge som med sitt läge har en vacker utsikt över den portugisiska landsbygden.

Norr om staden och ut mot kusten finns de charmiga fiskelägena São Martinho do Porto och Nazaré som lockar med god mat och stränder. Den förstnämnda är perfekt för barnfamiljer tack vare det still vattnet i lagunen och den sistnämnda imponerar med världens högsta vågor under vintertid, vågor som tar andan av åskådaren.

Är det bad som lockar är Caldas da Rainha det perfekta navet för detta ändamål. Bo på hotell i staden och välj bland de många vackra och imponerande sandstränderna längs Silverkusten i Portugal. Närmsta stranden är Foz do Arelho som ligger i en stor lagun och erbjuder såväl lugnare vatten som Atlantens vågor. Här tillbringar man utan problem dagarna i solen och njuter av god mat i några av de många restaurangerna längs med stranden. Utöver denna strand är det enkelt att ta sig till såväl Lagoa de Óbidos eller Baleal som ligger nära kuststaden Peniche. Båda med härliga sandstränder som inbjuder till sköna och avslappnande dagar!