MARKNADER

Marknader i Caldas da Rainha

Mercado do Peixe (Fiskmarknaden)

peixe-mercado-visit-caldas-da-rainha-01

Med sitt läge, inte långt från kusten, har Caldas da Rainha alltid kunnat erbjuda sina invånare färsk fisk och i modern tid är detta något som också känns igen på restaurangernas menyer. I dag finns en uppskattad fiskmarknad i nyrenoverade lokaler inte långt från Praça da República (frukttorget). Inomhus i något som förr i tiden var ett garage/verkstad säljs färsk fisk samt andra läckerheter från havet till invånarna. På stora bäddar av is ligger dagens fångster som säljs antingen styckvis eller i flertal beroende på fisksort. Här har fiskmarknaden funnits sedan 2010 och besöks dagligen av såväl lokalbor som restaurangägare med ett gemensamt intresse – att köpa in färsk fisk som ska avnjutas på bästa sätt till lunch eller kvällsmat.

Förr i tiden låg fiskmarknaden centralt på torget Praça 5 de Outubro i Caldas da Rainha eller som det på den tiden hette Praça do Peixe (fisktorget) och här handlades fisken direkt över små försäljningsstånd utan tillgång till rinnande vatten och ofta under bar himmel eller bara med en mindre markis som skydd. Dagens fiskmarknad är öppen de flesta dagar i veckan och fisken som säljs här är fångad främst i Nazaré och Peniche.

Adress: Rua José Malhoa


Mercado da Fruta (Frukt- och grönsaksmarknad)

praca-da-fruta-visit-caldas-da-rainha-004

Mitt i centrala Caldas da Rainha finns det vackra, mönstrade torget Praça da Republica som uppfördes 1883. Här hålls dagligen en stor frukt- och grönsaksmarknad som är den enda i Portugal som är öppen varje dag året om. Utbudet består av lokalt odlad frukt och grönsaker men det går också bra att köpa blommor, nötter, torkad frukt, ostar och andra delikatesser samt keramik och mycket annat. Torget restaurerades för ett par år sedan och är ett vackert konstverk när det betraktas framåt kvällen utan alla sina torghandlare. På torgets västra del finns ett café där man kan slå sig ner och njuta av en bica (starkt kaffe) eller någon annan förfriskning. Vid torgets östra del ligger stadens turistinformation som delar med sig av sevärdheter och aktiviteter i staden och närområdet. Läs gärna mer om torget här.

Adress: Praça da Republica


Feira das Velharias (Loppmarknad)

mercado-parque-visit-caldas-da-rainha-01

Mitt i Caldas da Rainha ligger den stora och vackra parken Parque Dom Carlos I som med sina lummiga gångar och växtlighet bjuder in till sköna promenader. I denna omtyckta park hålls en välbesökt loppmarknad andra söndagen varje månad. Här erbjuds ett myller av äldre saker, antikviteter, samlarföremål samt mycket annat med lokal anknytning. Här är chansen stor att man hittar delar till äldre serviser, tavlor, skivor och reservdelar till äldre maskiner men också äldre möbler, vintageprylar och annat som stått och dammat i en gammal ladugård ute på landet. Promenera runt och betrakta en bit av den forna tiden och hitta ett eget fynd från Portugal som garanterat inte säljs på någon flygplats eller snabbköp i närheten.

Adress: Parque Dom Carlos I


Feira Semanal das Caldas da Rainha (Marknad)

santa-ana-visit-caldas-da-rainha-01

I östra delen av Caldas da Rainha hålls varje måndag en traditionell marknad där fynden är många och varierande. Här trängs massor med säljare under markiser för att sälja allt från skor, kläder, skivor, husgeråd, möbler, keramik, leksaker till växter, grödor och annat som behövs till hemmet eller gården. Urvalet på denna marknad är stort och med priser som ligger en bra bit under vad man normalt betalar i affärerna så är det enkelt att fynda här. Mellan de många olika stånden säljs också förfriskningar och enklare måltider.

Adress: Rua Diário de Noticias/Rua Inseparáveis do Lubango


Närliggande marknader

Självklart finns det flertalet andra trevliga marknader inte långt från Caldas da Rainha och här listas ett par stycken:

  • Mercado Santana (Rio Maior)
  • Mercado Municipal da Nazaré
  • Mercado Municipal de Peniche
  • Mercado Municipal de São Martinho do Porto