ÄTA UTE I CALDAS DA RAINHA

food-visit-caldas-da-rainha

Äta ute i Caldas da Rainha

I behöver du aldrig gå hungrig eller törstig och det är enkelt att äta ute i Caldas da Rainha. Staden har många mysiga och familjära restauranger som serverar genuint lagad mat. Portugisiska köket är omtyckt och kännetecknas av grillad fisk eller kött. Man serverar maten med hemgjorda pommes frites, kokt ris och sallad och gärna i generösa portioner. Måltiden börjas ofta med en soppa och många restauranger erbjuder alltid en ”dagens rätt”. Dagens rätt inkluderar ofta förrätt, huvudrätt och dessert till ett överkomligt bra pris.

Portugiserna är mästare på desserter. Restaurangerna erbjuder egna hemgjorda desserter som serveras i små skålar. Du kan alltid välja mellan en god chokladmousse, pudding, hembakt kaka eller färsk frukt. Till maten dricks gärna vatten, läsk, öl eller något gott lokalt producerat vin och en kaffe efteråt. Många restauranger dukar också fram bröd, oliver, ostar, pastejer eller andra delikatesser innan maten.

Portugiserna är ett socialt folk och äter gärna sina måltider ute på restaurang. Detta är fullt förståeligt då prisnivån skiljer sig stort mot vad du är van vid. Frukost äts gärna hemma eller på något av bagerierna och caféerna som frestar med doften av nybakt bröd eller bullar.

Siesta i Caldas da Rainha

Traditionen med siesta är något som är tydligt i Caldas da Rainha. Varje dag klockan 13 ljuder en signal över staden vilket innebär att många butiker stänger och öppnar igen klockan 15. Under denna tid tar sig många hem eller går till någon restaurang för att äta lunch. Butikerna har ofta öppet längre på kvällarna så ett par timmars vila mitt på dagen underlättar. Kaféerna besöks mitt på dagen där en liten ”bica” intas tillsammans med ett delikat bakverk. En ”bica” beskrivs bäst som en liten kopp starkt kaffe och är en favorit hos portugiserna. Machado är ett kafé nere vid parken och har funnits i många år vilket kan ses på den tidsenliga inredningen.

food-visit-caldas-da-rainha-02

Kvällsmat på restaurang

Kvällsmaten intas betydligt senare än vad vi är vana vid. Många restauranger stänger efter lunch och öppnar inte igen förrän vid sjutiden på kvällen. Besöker du en restaurang vid sjutiden så bli inte förvånad om du är ensam i lokalen. Anledningen är att då butikerna har öppet längre så äts kvällsmat senare och de flesta portugiser äter ute mellan klockan 20 och 21 på kvällarna, t o m lite senare på helgerna.

Middagarna på kvällarna är en tid då man i lugn och ro äter med familjen och tar god tid på sig, maten ska njutas och under tiden umgås man och diskuterar hur dagen varit. Barnen är med, trots den lite senare tiden på dygnet och leker före och efter maten med vänner eller andra barn på restaurangen eller precis utanför. Det är avslappnat och lugnt och skönt att uppleva.

Kaffe efter maten

Efter kvällsmaten går man gärna vidare till ett kvällsöppet kafé och tar sin kaffe där tillsammans med något starkare medan barnen leker vidare. Som turist är man inte van vid detta från sitt hemland men för portugiserna är det hur normalt som helst. Kvällarna är sköna och därför får man ut mer av dessa även om en kofta eller tröja kan vara bra att ha med sig om det blir lite kyligare. Utöver kaféerna finns det också ett antal glassbarer i staden med hemgjord glass som lockar.

Är du sugen på att vara upp längre om kvällarna kan du besöka någon bar och njuta av en goda drinkar, lokalt vin eller kall öl. Portugiserna, främst de yngre, umgås gärna på barer om kvällarna där man diskuterar och utväxlar tankar och annat från vardagen eller ser på direktsänd fotboll eftersom portugiserna är ett fotbollsälskande folk. Barerna kring Praça 5 de Outubro är ett populärt område att vistas på och stänger sent om nätterna.