PRAIA DO MAR

Praia do Mar at Foz do Arelho Visit Caldas da Rainha

Bada direkt i Atlanten vid Praia do Mar

Portugal har som bekant en lång kustlinje som mestadels vätter mot Atlanten. Milsvida sandstränder gör att landet är en perfekt turistdestination när det gäller sol och bad. Här varvas smalare med bredare stränder, vissa kantade med höga klippor och andra med vackra sanddyner. Gemensamt för alla stränder är att dessa är en mötesplats för portugiserna där man gärna samlas, hela familjen, när möjlighet ges. Silverkusten i Portugal är en populär sträckning från Barrinha de Esmoriz till Santa Cruz och längs med denna finns många vackra och populära stränder.

Ett par av de mer populära stränderna längs Silverkusten är Nazaré, Foz do Arelho och Baleal. Mellan dessa finner man dessutom mängder av mindre, i vissa fall svåråtkomliga, stränder. Gemensamt för alla dessa stränder är att de ligger längs med den långa Atlantkusten i Portugal. Befinner du dig i Caldas da Rainha är den närmaste och mest tillgängliga stranden Foz do Arelho som egentligen avser ett par olika stränder som går under detta samlingsnamn. Stränderna Foz do Arelho, Lagoa de Óbidos och Praia do Mar ligger i och kring den största lagunen i hela Portugal. Tittar man mot lagunen från havet är det Praia do Mar som ligger ut mot Atlanten medan Foz do Arelho ligger på den vänstra delen inne i lagunen och Lagoa de Óbidos mot den högra delen. Sedan fortsätter givetvis stränderna åt båda hållen, norröver mot São Martinho do Porto och söderöver mot Praia d’El Rey och Baleal.

Praia do Mar är en bred och mycket omtyckt strand som påverkas av tidvattnet. Stundtals är det långgrunt här och ibland infinner sig djupet snabbare med starka strömmar i vattnet. Rekommendationer om hur du ska bete dig och hur situationen är fås av varningsflaggorna på stranden; grön flagga är okej, gul flagga innebär att du bör vara uppmärksam och röd flagga innebär förbud mot att gå i vattnet här. Badvakter finns utposterade för större delen av stranden här men säkerställ alltid att du vet vad du göra om du går i vattnet här och speciellt om du har yngre barn med dig eftersom strömmarna här kan vara kraftiga.

Praia do Mar flag Visit Caldas da Rainha

Vågorna kan vara höga här och uppskattas av surfarna som gärna ligger ute i vattnet och väntar in den perfekta vågen för dagen. Längs med stranden finns utomordentliga möjligheter att hitta vackra snäckor och stenar som spolas upp på stranden av vågorna. Går du söderöver längs på Praia do Mar kommer du så småningom till mynningen eller inloppet för lagunen. Varje år blir det problem här då sanden från havet täpper till inloppet vilket innebär att det inte blir någon cirkulation av färskt vatten inne i lagunen. Därför kan man vid vissa tidpunkter under året beskåda grävmaskiner här som breddar inloppet så att djurlivet i lagunen kan fortsätta hålla hög kvalitet.

Praia do Mar stranden nära Caldas da Rainha

Följ stranden längs med inloppet så kommer du bort mot det betydligt lugnare och barnvänligare Foz do Arelho. Se dock upp för fritidsfiskarna som gärna försöker få tag på dagens fångst längs med vissa delar av strandens sträckning.

Äta på stranden Praia do Mar

Givetvis infinner sig hungern när du är på stranden och har du inget med dig att äta så finns det ett stort utbud av restauranger här som serverar allt från enklare luncher till större middagar beroende på hur hungrig du är. Just längs med Praia do Mar finns inga restauranger eller caféer men då stranden ligger så pass nära Foz do Arelho är det inte längre än ett par minuters promenad till det närmaste stället som serverar något att äta. Vid restaurangerna finns också offentliga toaletter samt papperskorgar så att du kan återvinna skräpet på rätt sätt.

O Facho Praia do Mar Caldas da Rainha

Bo på Praia do Mar

Du kan i princip bo nästan direkt på stranden i Praia do Mar. Ett renoverat boende vid namn O Facho Guesthouse erbjuder boende här med endast en trappa ner till stranden. Perfekt för dig som inte vill behöva gå för långt för att komma till stranden. En liten bit därifrån finns det fler möjligheter till boende, bland annat Inatel Foz do Arelho, som ligger på sluttningen vid Foz do Arelho.

> Länk till boende i och omkring Caldas da Rainha.