AKTUELLT I CALDAS DA RAINHA

Caldas vinner omröstning om julskyltning

Caldas da Rainha satsade stort i år på sin julskyltning i staden och vid en omröstning som hölls nyligen i landet om just den vackraste julskyltningen plockade man enkelt hem förstaplatsen. Staden fick hela 38 % av rösterna och vann med tusentals röster före tvåan. Riktigt roligt tycker vi och gläds med stadens invånare som kan ta del av den vackra och upplysta julskyltningen! Parabéns Caldas da Rainha!

500.000 besökare på Dino Parque i Lourinhã

Den mycket populära dinosaurieparken i Lourinhã som invigdes i februari förra året nådde hela 500.000 besökare häromdagen. Det visar sig att mer än 120.000 av dessa besökare kommer från skolor i Portugal vilket visar på att det finns ett stort pedagogiskt värde av att besöka denna attraktion.  Har du inte varit på Dino Parque än så rekommenderas detta varmt! Med hela 180 fullskaliga modeller av våra förhistoriska dinosaurier fås en bra bild av hur det såg ut en gång tiden. Parken anses vara den största i Europa och så här långt räknar man med att regionen fått en positiv ekonomisk påverkan värd ca 250 miljoner kronor.

>> Länk till artikeln i Jornal das Caldas om besöksrekordet.

Caldas da Rainha har fått en ny mataffär

Nu har den nya stora mataffären öppnat vid det området där Secla låg tidigare. Det är Continente som nu öppnar sin andra matbutik i Caldas da Rainha. Totalt rör det sig om en yta på 1623 kvm med kvalitativa avdelningar för bröd, fisk, kött samt frukt och grönt. Konceptet går under namnet Continente Bom Dia och omfattar i nuläget olika butiker samt restaurang och ett trestjärnigt hotell ska byggas inom kort på området.

För att bevara lite av minnena från den gamla keramikfabriken, Secla så har den gamla porten till fabriken behållits. I lokalerna ska även utställningar med keramiken från fabriken visas upp tillsammans med bilder.

>> Länk till artikeln i Gazeta das Caldas om Continente Bom Dia.

Garrett Mcnamara skrev autografer i Caldas da Rainha

Den otroligt populära surfaren Garrett Mcnamara som hjälpt till att sätta Nazaré på världskartan gästade häromveckan La Vie i Caldas da Rainha. Garrett har sedan tidigare världsrekordet i att surfa på de mäktiga vågorna vid Praia do Norte i Nazaré och är numera ett bekant ansikte i staden. Många besökare sökte sig till köpcentrat för att få en chans att se sin idol och få en autograf.

I samband med signeringen på köpcentrat invigdes också fotoutställningen “Surf Photoreport” av André Botelho från Nazaré. Många av bilderna visar upp de monstruösa vågorna i Nazaré och utställningen kan beskådas fram till den 30 juli.

>> Länk till artikeln i Journal das Caldas om Garrett Mcnamara.

Plastätande val i São Martinho do Porto

Fram till slutet av juli månad kan du beskåda en val som äter plast på stranden i São Martinho do Porto. Syftet är att uppmärksamma människorna på de stora mängder plast som finns i våra hav. Aktiviteten kallas för “Plastic Hunting” och för att synliggöra problematiken. Förhoppningsvis leder detta också till att människorna kastar plastavfall på rätt ställe framöver.

>> Länk till artikeln i Jornal das Caldas om den plastätande valen

Ny crossfitanläggning i Caldas da Rainha

Nyligen öppnade ännu en crossfitanläggning i Caldas da Rainha. Crossfit Lusíadas ligger i industriområdet, Zona Industrial, och anläggningen är på 700 kvadratmeter. Här ges möjlighet till träning för såväl den som tävlar och för den som styrketränar och anläggningen drivs av Carla Serra och hennes man. Alla är välkomna hit, oavsett ålder och kön och utöver styrketräning erbjuds även yoga, pilates samt näringsrådgivning.

Adressen till CrossFit Lusíadas är Rua da Indústria n 33.

>> Länk till artikeln i Gazeta das Caldas om Crossfit Lusíadas.

Diskoteket Green Hill i Foz do Arelho är till salu

Det gamla diskoteket Green Hill som ligger i Foz do Arelho utanför Caldas da Rainha är till salu. Diskoteket har varit till salu tidigare och nu begär man ett lägre pris (EUR 998.000) där såväl mark som byggnad ingår. Den som är spekulant bör känna till att det tyvärr inte går att bygga bostäder på marken vilket hade varit optimalt med tanke på dess läge. Det som är tillåtet här enligt detaljplanen är verksamheter kopplade till hotell eller restaurang vilket innebär att det skulle kunna öppnas upp för dans igen.

Green Hill öppnade upp dörrarna 1980 och stängdes 2013 och tyvärr har byggnaden förfallet en hel del idag.

>> Länk till artikeln i Gazeta das Caldas om Green Hill.

Besöksrekord på keramikmuseet i Caldas da Rainha

Det populära keramikmuseet i Caldas da Rainha, Museu da Cerâmica slog besöksrekord den 18 maj. Under ett evenemang, “Dia Internacional dos Museus e Noite Europeia dos Museus” hade man 1279 deltagare som tog del av olika aktiviteter och utställningar på museet.

Utöver denna tillställning finns här en stor, permanent utställning om stadens avtryck i keramikens historia med många välbevarade och unika verk från bland annat Rafael Bordalo Pinheiro. Ett besök här rekommenderas verkligen!

>> Länk till artikeln i Journal das Caldas om besöksrekordet.

5200 scouter intog Caldas da Rainha

Det årliga firandet av São Jorge som var en beskyddare för scouterna firades i Caldas da Rainha av totalt 5200 scouter. Hela staden fylldes med barn, ungdomar och vuxna som alla är scouter. Under dagen vistades scouterna på utvalda platser i staden vilket skapade nyfikenhet och glada miner bland stadens invånare. Dagen fortlöpte med aktiviteter och uppvisningar och utöver detta samlades även mat in till behövande i Moçambique. Totalt deltog 337 olika scoutsektioner vid firandet i Caldas da Rainha.

>> Länk till artikeln i Jornal das Caldas om scouterna.

Loppmarknad på Expoeste i Caldas da Rainha

Mellan den 29-31 mars kommer det att hållas en stor loppmarknad på mässområdet Expoeste i Caldas da Rainha. Det är den 15:e upplagan av denna stora loppmarknad och den största i hela Portugal som hålls inomhus. Totalt kommer ca 250 utställare att närvara och visa upp allehanda samlarobjekt och andra föremål av intresse. Öppettider:  fredag kl 15-23, lördag kl 10-23 och söndag kl 10-20.

>> Länk till artikeln i Jornal das Caldas om loppmarknaden på Expoeste.