LAGOA DE ÓBIDOS

lagoa-de-obidos-visit-caldas-da-rainha-004

Sola och bada i Lagoa de Óbidos – en underbar sandstrand!

Rakt över den populära stranden Foz do Arelho, inte långt från Caldas da Rainha ligger en annan omtyckt strand som heter Lagoa de Óbidos. Detta är en strand med enormt mycket plats vilket gör att man aldrig känner sig omringad, här finns gott om utrymme för såväl stora som små sällskap och det går utan problem att tillbringa en hel dag här utan att bli nedsprungen av andra. Att sig hit tar lite längre tid än till Foz do Arelho men å andra sidan får du uppleva mer av den vackra naturen på vägen hit. Enklaste sättet att komma hit är att köra mot Óbidos (den stora medeltidsborgen strax söder om Caldas da Rainha) och sedan följa vägskyltar mot Lagoa de Óbidos. Genom vackra och väldoftande eucalyptusskogar, fruktodlingar och golfbanor längs vägen passerar man genom mindre byar och får ett bra intryck av det härliga landskapet.

Väl framme passerar man genom området med vackra hus och sedan uppför backen där det finns en allmän parkeringsplats. Utsikten när du väl stigit ur bilen är häpnadsväckande och framför dig breder sig en gigantisk sandstrand ut sig där vattnet varje tag får nya former tack vare tidvattnet. En vacker sommardag när värmen är som skönast vill man aldrig åka hem härifrån. Från parkeringsplatsen går man nerför den stora trappan i trä och väljer sedan ut var man vill spendera dagen. Ett tips här är att titta på var de portugisiska familjerna slagit sig ner för du vill inte överraskas av tidvattnet och få dina badsaker dränkta när du är på upptäcktsfärd.

Detta är en stor och bred strand som till skillnad från många andra stränder i Portugal saknar flaggning om hur säkert det är att bada, här finns heller inga badvakter/livräddare så det kräver en viss försiktighet när du bekantar dig med vattnet. Titta på hur sandbankarna syns genom vattnet och se var de andra besökarna är så har du kommit en bit på vägen. Att spendera en dag på denna sköna strand är inga som helst problem, tröttnar man på att bada och sola är det bara att ta sig en promenad ut mot Atlanten och beskåda de stora vågor som slår in mot stranden. Imponeras av de stora raka klipporna som är gränsen mellan fastland och hav. Titta på alla människor som går i vattenbrynet och letar snäckor, skaldjur och småfisk eller beskåda de våghalsiga kitesurfarna som också håller till i den härliga lagunen.

lagoa-de-obidos-visit-caldas-da-rainha-003

Äta i Lagoa de Óbidos

En dag på en varm strand är inte en enkel uppgift alltid och med all sannolikhet kommer du att bli både hungrig och törstig och kanske även sugen på lite skugga. Uppe vid parkeringsplatsen finns en lite mer exklusiv restaurang med fokus på mat från havet och med lite högre pris men med en vidunderligt vacker utsikt under tiden du äter. Nedanför trappan finns ett mindre torg med lite parkeringsplatser och förbi här ligger det ett par mindre restauranger som erbjuder såväl dricka som mat och enklare fika samt glass för den som är sugen på det. Här kan du sitta både ute och inne och njuta av maten samtidigt som skuggan svalkar.

Det finns inte lika många restauranger att välja på här som i Foz do Arelho då många brukar ta med sig matsäck och fika hit men utrymmet för nybyggnation är också begränsat här. Bra priser eftersom det inte primärt är en plats för turister så ät och njut i lugn och ro.

lagoa-de-obidos-visit-caldas-da-rainha-001