ROTA BORDALIANA

Rota Bordaliana i Caldas da Rainha

Rota Bordaliana i Caldas da Rainha är en unik utställning med kända konstverk. Gemensamt är Rafael Bordalo Pinheiro, den extraordinära portugisiska konstnären och utställningen finns på olika platser runtom i Caldas da Rainha. Ta del av konstverken kostnadsfritt genom att promenera runt i staden och beskåda dessa i stora glasmontrar eller på olika husfasader. Konstverken har genom åren bidragit till en unik utsmyckning av staden och uppskattas av många. En del är tillverkade i större skala för att synas bättre och ge ett mer bestående intryck kring detaljer och färger. Keramiktillverkning är en viktig del av industrin i staden och en del av producenterna av keramik i Caldas da Rainha presenteras här.

Rafael Bordalo Pinheiro (1846-1905) är den första portugisiska serietecknaren. Hans tecknade figurer var ofta sarkastiska med politiska undertoner samt mycket detaljerade. Förutom att teckna arbetade han även som karikatyrist, journalist och gravör. Rafael Bordalo Pinheiro tillbringade mycket av sin tid i Caldas da Rainha samt i Lissabon. Rota Bordaliana börjar vid tågstationen i staden och anledningen till detta är att Rafael ofta åkte tåg mellan de två städerna. Enligt uppgift bodde han oftast på Residencial D. Carlos nere vid parken D. Carlos I.

År 1884 startades produktion av figurer i keramik i Caldas da Rainha, ett arv som staden nu stolt visar upp. Under sin levnadstid vann Rafael Bordalo Pinheiro många internationella priser för sina skulpturer vilket är lätt att förstå när man ser hans verk.

Information om Rota Bordaliana i Caldas da Rainha

Information om Rota Bordaliana

Turistbyrån i Caldas da Rainha har tagit fram en folder kring Rota Bordaliana. Foldern finns på olika språk och beskriver konstverken som finns utplacerade i staden. Tillsammans med en förklarande beskrivning finns en QR-kod som ger mer information kring konstverken. På baksidan av foldern finns historik kring Rafael Bordalo Pinheiro samt en karta över var konstverken finns. Det är en mycket trevlig och uppskattad rundtur som visar upp dessa vackra konstverk samt guidar besökaren runt centrala delar av staden.

Rota Bordaliana i Caldas da Rainha

Hemsidan GoGaldas har en beskrivning av Rota Bordaliana i Caldas da Rainha. Via hemsidan kan du boka in en guidad tur till Rota Bordaliana.