ROTA BORDALIANA

Rota Bordaliana i Caldas da Rainha

Rota Bordaliana i Caldas da Rainha är en utställning med kända konstverk. Gemensamt är Rafael Bordalo Pinheiro, en extraordinär portugisisk konstnär. Utställningen finns utplacerad på olika platser runtom i staden. De flesta av konstverken ses i stora glasmontrar och andra på husfasader. Konstverken bidrar till en unik utsmyckning av staden och uppskattas av alla. Vissa av konstverken är tillverkade i större skala för att synas bättre och ge ett mer bestående intryck kring detaljer och färger. Tillverkning av keramik har alltid varit viktigt och en del av producenterna av keramik i Caldas da Rainha presenteras här.

Rafael Bordalo Pinheiro (1846-1905) anses vara den första portugisiska serietecknaren. Hans tecknade figurer var ofta sarkastiska och ibland med politiska undertoner och mycket detaljerade. Förutom att teckna arbetade han även som karikatyrist, journalist och gravör. Rafael Bordalo Pinheiro tillbringade mycket av sin tid i Caldas da Rainha men bodde också i Lissabon. Rota Bordaliana börjar vid tågstationen i staden eftersom Rafael åkte tåg mellan de två städerna. Enligt uppgift bodde han oftast på Residencial D. Carlos nere vid parken D. Carlos I.

År 1884 startade han upp produktion av figurer i keramik i Caldas da Rainha, ett arv som staden nu visar upp. Under sin levnadstid vann Rafael Bordalo Pinheiro många internationella priser för sina skulpturer vilket är lätt att förstå när man ser hans verk.

Information om Rota Bordaliana i Caldas da Rainha

Information om Rota Bordaliana

Turistbyrån i Caldas da Rainha har tagit fram en trevlig folder kring Rota Bordaliana. Folder finns på olika språk och beskriver konstverken som finns utplacerade i staden. Tillsammans med en förklarande beskrivning finns en QR-kod som ger mer information kring konstverket. På baksidan av foldern finns historik kring Rafael Bordalo Pinheiro samt karta över var konstverken finns. Det är en mycket trevlig och uppskattad rundtur som visar upp dessa vackra konstverk samt guidar besökaren runt centrala delar av staden.

Rota Bordaliana i Caldas da Rainha

Även hemsidan GoGaldas har en beskrivning av Rota Bordaliana i Caldas da Rainha. Här återges trevliga och informativa beskrivningar kring de olika keramikfigurerna.