PARQUE DOM CARLOS I

parque-d-carlos-visit-caldas-da-rainha-007

Parque Dom Carlos I i Caldas da Rainha – stadens stolthet

Staden Caldas da Rainha har en av de största parkerna i Portugal, Parque Dom Carlos I. Mitt i stadens centrum ligger denna imponerande och vackra rofyllda park. Den fick sitt namn efter Kung Carlos I av Portugal (1863-1908) som regerade mellan 1889-1908 och hette tidigare ”Passeio da Copa”. Parken grundades invid det intilliggande sjukhusets räkning och tanken var att patienterna från sjukhuset Hospital Termal Rainha D. Leonor skulle använde parken under sin konvalescensperiod.

Romantisk stadspark i Caldas da Rainha

Parque Dom Carlos I beskrivs ofta med termer som romantisk och underbar vilket är enkelt att förstå. Parken, med sina många och långa ringlande grusgångar samt varierande och grönskande lummighet lockar till besök. Här finns en stor bredd av olika växter vilket gör den till en behaglig plats att promenera i och njuta av vardagen. Runt om i parken finns mängder av statyer av bland annat Leopoldo de Almeida, Soares dos Reis och de Franco. Parken har även ett stort antal ingångar och är inhägnad med ett högt och vackert snidat metallstaket.

Människor besöker parken dagligen för att umgås, äta och njuta. Barnen leker fritt och du kan beskåda fåglar men också motionera eller spela tennis. Hyr en båt med familjen och ro runt i den konstgjorda lilla sjön från 1891 som ligger i parken. Den gröna byggnaden ”Casa dos Barcos” är ett båthus från 1934 står kvar och inhyser periodvis olika utställningar.

parque-d-carlos-i-visit-caldas-da-rainha-002

Parken byggdes 1888

Arkitekten Rodrigo Maria Berquó började år 1888 utformningen av parken som den ser ut idag. Hans vision var att folket skulle ha en plats att umgås på men också kunna roa sig med olika aktiviteter. Enligt uppgift var mer än 2000 personer involverade i skapandet av denna underbara park. Parken förföll dock något under början av 1900-talet. Staden påbörjade en restaurering 1948 där bland annat restaurang- och museibyggnaden uppfördes 1950.

I dag finns en populär lekplats inhyst bland träden där barn lekt i generationer. Här finns en vacker musikpaviljong och en omtyckt restaurang som erbjuder något för alla. Bredvid finns ett mindre gym för motionsaktiviteter som inbjuder till fysisk aktivitet i skuggan. I parken ligger det också ett café, flera tennisplaner och ett museum (José Malhoa).

Vykort över paviljongerna och sjön i parken D. Carlos I som ligger i Caldas da Rainha.

Paviljongerna i parken

Promenera runt i parken och njut av tystnaden eller fåglarnas sång. De vackra paviljongerna, Pavilhões do Parque, imponerar och påminner om forna tider. Paviljonger byggdes ursprungligen 1893 för besökare till det närbelägna Hospital Termal dit man hoppades kunna locka spa-gäster från hela Europa. Satsningen lyckades tyvärr inte och byggnaderna blev så småningom baracker till militären, Regimento de Infantaria N.º 5 (1918-1926 och 1927-tidigt 50-tal). I lokalerna har även polisen, turistbyrån (Posto de Turismo), tidningen Gazeta das Caldas samt ett bibliotek huserat. Under hela 85 år fanns också en skola i byggnaderna, Escola Técnica Empresarial do Oeste som flyttade ut 2005 och sedan dess har paviljongerna stått tomma.

Hotell i parken

Kommunen ingick för ett par år sedan en överenskommelse med Visibeira Group, som äger Bordallo Pinheiro, om att renovera och bygga ett 5-stjärnigt hotell i paviljongerna. Dessa är för övrigt det mest fotograferade motivet i staden och återfinns ofta på olika souvenirer. Bredvid de gamla paviljongerna fanns förr i tiden en vacker biograf, Salão Iberia, som tyvärr rasade ihop efter en föreställning den 9 oktober 1978. Tursamt nog omkom eller skadades inga personer vid raset.

En park att må bra i

När den romantiska känslan infinner sig kan man njuta av de vackra bersåerna eller slå sig ner på en av de många röda bänkarna som finns runt om i parken. Njut av blommande bougainvilleas och beundra de olika statyer och konstverk som gömmer sig i grönskan. Mata duvor eller beundra de vackra påfåglarna och svarta svanarna som promenerar fritt i parken eller simmar i sjön. Detta är en park för sinnena vilket är enkelt att förstå efter att ha besökt den.

parque-d-carlos-i-visit-caldas-da-rainha-003

Under året arrangerar det utställningar i parken med fokus på bland annat mat, frukt och keramik. Dessutom arrangerar man varje månad man också en välbesökt loppmarknad i parken med fokus på antikviteter och samlarföremål från trakterna. Vid parkens nordöstra ingång finns en vacker byggnad som huserade ett casino förr i tiden.

Céu de Vidro

En vacker passage med utsmyckade vägglampor och ett imponerande glastak, Céu de Vidro ger en bild av den elegans som fanns kring storhetstiden för sjukhuset och paviljongerna. I passagen håller man med jämna mellanrum olika utställningar, en vacker och inspirerande miljö att visa upp saker i. Precis utanför finner du en stor mängd keramikapor hängandes i träden. Dessa är formgivna av Rafael Bordalo Pinheiro och ingår som en del i Rota Bordaliana.

parque-d-carlos-i-visit-caldas-da-rainha-001

Camping i Caldas da Rainha

I parkens södra delar fanns tidigare en camping mellan 1963-1997. Namnet var Camping Orbitur och en mer centralt belägen camping fanns nog inte att finna någonstans på jorden. Campingen har dock stängt sedan flertalet år tillbaka och en promenad i området ger känslan av hur mysigt det måste ha varit att övernatta i denna lummiga miljö bland träd och buskar. Det pågår diskussioner om vad man kan göra på området och en del idéer kretsar kring någon form av konstutställningar.

Parken är öppen alla dagar i veckan mellan klockan 8-22 och du kan se mer information här.

Vykort från Camping Orbitur i Caldas da Rainha som det såg ut förr.

parque-dom-carlos-visit-caldas-da-rainha-010