PARQUE DOM CARLOS I

parque-d-carlos-visit-caldas-da-rainha-007

Parque Dom Carlos I i Caldas da Rainha – stadens stolthet

Staden Caldas da Rainha stoltserar med en av de största parkerna i Portugal. Inte långt från stadens centrum når du denna otroligt vackra och rofyllda park som fått sitt namn efter Kung Carlos I av Portugal (1863-1908) som regerade mellan 1889-1908. Parken hette från början “Passeio da Copa” och grundades ursprungligen som en plats där patienterna från det närliggande sjukhuset Hospital Termal Rainha D. Leonor kunde ta promenader under sin konvalescensperiod.

Parken beskrivs ofta med termer som romantisk och underbar vilket är enkelt att förstå. Med många och långa ringlande gångar, grönskande lummighet och en stor bredd av olika växter så är det en behaglig plats för att promenera på och njuta av vardagen. Storleken på parken innebär också ett stort antal olika ingångar till denna och hela parken är inhägnad med högt, vackert snidat metallstaket. Till parken idag kommer människor dagligen för att umgås, äta, njuta och låta barnen leka eller för att titta på fåglarna men också för att motionera eller spela tennis. Ett annat populärt nöje är att hyra en båt och ro runt med familjen i den konstgjorda lilla sjö från 1891 som ligger mitt i parken. Den enkla byggnaden “Casa dos Barcos“, båthuset från 1934 står kvar och inhyser olika utställningar emellanåt.

parque-d-carlos-i-visit-caldas-da-rainha-002

Det var arkitekten Rodrigo Maria Berquó som 1888 påbörjade utformningen av parken som den ser ut idag. Hans vision var att folket skulle ha en plats att umgås på men också kunna roa sig med olika aktiviteter. Enligt uppgifter var mer än 2000 personer involverade i skapandet av denna underbara park. Dock så förföll parken något under början av 1900-talet och efter två världskrig påbörjades en restaurering 1948 där bland annat restaurangbyggnaden och museet uppfördes 1950. I dag finns en populär lekplats bland träden där barn lekt i generationer, det finns en vacker paviljong, en omtyckt restaurang som serverar såväl enklare som mer avancerade rätter, ett mindre gym för motionsaktiviteter, ett café, flera tennisplaner och ett museum (José Malhoa) för att nämna något.

Vykort över paviljongerna och sjön i parken D. Carlos I som ligger i Caldas da Rainha.

Promenera runt i parken och njut av tystnaden och fåglarnas ljud, imponeras av de vackra paviljongerna Pavilhões do Parque som minner om forna tider. Just dessa imponerande paviljonger byggdes ursprungligen 1893 för besökare till det närbelägna Hospital Termal och man hoppades kunna locka spa-gäster från hela Europa. Tyvärr lyckades inte denna satsning och byggnaderna blev så småningom baracker till militären, Regimento de Infantaria N.º 5 (1918-1926 och 1927-tidigt 50-tal) men även polisen, turistbyrån (Posto de Turismo), tidningen Gazeta das Caldas samt ett bibliotek har huserat här. Under hela 85 år fanns också en skola i byggnaderna, Escola Técnica Empresarial do Oeste som flyttade ut 2005 och sedan dess har paviljongerna stått tomma. Ett arbete pågår om att hitta en lösning där paviljongerna kan få fortsatt liv och restaureras vilket borde uppskattas av invånarna i staden. Paviljongerna är för övrigt troligtvis de mest fotograferade byggnaderna i staden och finns med på vykort sedan många år tillbaka. Intill paviljongerna fanns också en vacker biograf, Salão Iberia, som tyvärr rasade ihop efter en föreställning den 9 oktober 1978 och tursamt nog omkom inga personer vid raset.

När den romantiska känslan infinner sig kan man njuta av de vackra bersåerna eller slå sig ner på en av de många röda bänkarna som finns utställda runt om i parken. Njut av de blommande bougainvilleas som finns överallt och beundra de olika statyer och konstverk som gömmer sig i grönskan. Mata duvorna eller beundra de vackra påfåglarna och svarta svanarna som promenerar och simmar fritt i parken. Detta är en park för sinnena vilket är enkelt att förstå efter att ha promenerat runt.

parque-d-carlos-i-visit-caldas-da-rainha-003

Under delar av året arrangeras också utställningar i parken med fokus på bland annat mat, frukt och keramik. Varje månad arrangeras också en välbesökt marknad i parken med fokus på antikviteter och samlarföremål från trakterna. Vid den nordöstra ingången till parken finns en vacker byggnad som tidigare huserade stadens casino. En vacker passage med utsmyckade vägglampor och ett imponerande glastak, Céu de Vidro ger en bild av den elegans som fanns kring storhetstiden för sjukhuset och dess paviljonger. I byggnaden/passagen hålls olika utställningar med jämna mellanrum, en vacker och inspirerande miljö att visa upp sig i.

parque-d-carlos-i-visit-caldas-da-rainha-001

I de södra delarna av parken låg tidigare en camping mellan 1963-1997 som hette Camping Orbitur och en mer centralt belägen sådan gick nog inte att finna någonstans på denna planet. Dock så har campingen stängt sedan flertalet år tillbaka men en promenad i området visar hur mysigt det bör ha varit att övernatta i denna lummiga miljö med träd och buskar. I nuläget diskuteras olika planer på vad man kan göra här och en del idéer kretsar kring någon form av konstutställningar men det får tiden utvisa.

Vykort från Camping Orbitur i Caldas da Rainha som det såg ut förr.

parque-dom-carlos-visit-caldas-da-rainha-010