PRAIA D’EL REI

Njut av havet på den vackra stranden Praia D’El Rei!

Att bada tillhör ett av livets njutningsfulla stunder för många människor. Vi tycker om att ligga på stranden och njuta av en god bok men också att sola och svalka sig i vattnet tillhör sommarens favoritsysslor. För många människor är det också möjligheten att kunna jogga längs med stranden eller bara promenera längs vattenbrynet och få fötterna översköljda av vattnet. Som de flesta känner till finns det otaligt många och vackra stränder i Portugal, i stort sett hela kusten mot Atlanten består av stränder, många med bara sand och en del med klippor och i vissa fall en kombination av dessa.

Besöker du stranden Praia D’El Rei, som ligger ungefär 20-25 minuters bilresa från Caldas da Rainha, kan du uppleva något helt unikt. En vacker sandstrand som kantas av i princip helt lodräta klippor med havet framför. Den långgrunda stranden påverkas av tidvattnet och vågorna ligger ofta på under dagarna vilket gör att det inte är så mycket barnfamiljer här. Hit kommer du om du vill njuta lite för dig själv utan att bli nedsprungen av för många strandälskare. Stranden lever lite sitt eget liv här och har inga kiosker eller restauranger nere vid vattnet så ett tips är att packa en matsäck och ta med rikligt med vatten för ett besök här och glöm inte boken och parasollen för maximal njutning.

Stranden med sina lodräta klippor är en av naturens vackra skapelser och man kan inte låta bli att beundra de raka linjerna som klipporna visar upp. Beroende på tid på dagen så ger klipporna lite skugga men sedan är det sol för hela slanten. När du besöker denna vackra strand störs du inte av bilar, människor eller stadsliv på något sätt, endast vågornas brus hörs dagarna i ända vilket är rofyllt för själen och den vackra himmelen under en varm sommardag är härlig att betrakta. Vad man stöta på är människor som antingen promenerar i lugn takt eller joggar längs med stranden. Det är faktiskt möjligt att gå hela vägen från Foz do Arelho till Baleal när lågvattnet inträffar (något man bör dubbelkolla med lokalbefolkningen om man är osäker). Sträckan är på några kilometer men följer den klippiga kusten hela vägen med en oslagbar inramning från naturen. Bilden överst på sidan visar upp den populära stranden Baleal borta i horisonten.

Det finns olika sätt att hitta till Praia D’El Rei eller någon av de närliggande stränderna. Kustremsan mellan Foz do Arelho till Baleal består av ett flertal mindre stränder som alla är sammanlänkade. Dessa stränder är bland annat Praia do Rio Cortiço, Praia da Estrela, Praia da Fincha Grande, Praia de Covões, Praia do Pico da Mota, Praia Pico da Antena, Praia da Azenha och Praia da Almagreira. Enklaste sättet att hitta hit är att antingen parkera i närheten av Lagoa do Óbidos och sedan följa stranden till vänster ”runt hörnet” och sedan gå söderut. Ett annat sätt är att parkera i närheten av det femstjärniga hotellet Marriott Praia D’El Rey och sedan gå ner till stranden den vägen.