BERLENGAS

Berlengas är en liten ögrupp som ligger strax utanför kuststaden Peniche, som i sin tur inte ligger långt bort från Caldas da Rainha. Peniche är en välkänd fiskeort som även är känd för närheten till de vackra stränderna i Baleal som i sin tur dessutom är populära resmål för surfare.

Ögruppen består av de tre öarna Berlenga Grande, Estelas och Farilhões-Forcados och avståndet från Peniche är mellan 10-17 kilometer. Den större ön, Berlenga Grande är ca 1,5 km lång och 0,8 km bred och var den enda ön som tidigare hade en bofast befolkning. Öarna består huvudsakligen av granitklippor och reser sig cirka 88 meter över havet. Sedan den 30 juni 2011 är öarna upptagna som biosfärområde av UNESCO och ska bevaras och skyddas för framtiden.

Det går alldeles utmärkt att bada på Berlengas, visserligen på en relativt liten strand som heter Praia do Carreiro do Mosteiro. Stranden är cirka 40 meter bred och om vädret inbjuder vid ett besök på ön kan det vara skönt att ta sig ett dopp i havet om solens heta strålar värmer. På ön finns även ett par restauranger och en mindre camping.

Berlengas historia

Ögruppen hette tidigare Londobris innan den fick det nuvarande namnet. Under romartiden gick ögruppen även under namnet Saturno men numera är det Berlengas som gäller. Fenicierna ansåg att öarna var heliga och utförde förr i tiden olika riter på öarna. Även muslimer, vikingar, fransmän och engelsmän har besökt öarna genom åren innan de togs över helt av portugiserna. Givetvis så har öarna också varit ett tillhåll för pirater där vikarna gav skydd åt piratskeppen.

År 1513, på uppdrag av drottning Eleanor av Viseu, upprättades en bofästning på ön Berlenga Grande av munkar som fick i uppdrag att tillrättavisa sjöfarare som kommit vilse samt att hjälpa offer från olyckor där båtarna gick på grund nära öarna. Ett kloster grundades men fick överges på grund av sjukdom, brist på livsmedel och dålig kommunikation varpå munkarna drog sig tillbaka till fastlandet. I och omkring vatten vid Berlengas finns även en del skeppsvrak, där det mest kända HMS Milbrook förliste år 1808.

Fortet São João Baptista das Berlengas

På den större ön ligger det gamla fortet São João Baptista das Berlengas som började byggas redan år 1502. Fortet är åttakantigt, avlångt och byggdes av resterna från det gamla klostret som revs och alla stenar användes till uppbyggnaden av detta spektakulära fort. Fortet har dubbla murar och ligger på öns sydöstra kust på en liten ö som förbinds av en lång stenpassage som byggts för hand. Anledningen till byggandet av fortet var att man då ansåg att man behövde förstärka kustförsvaret i landet. Spanjorerna förstörde fortet delvis vid en attack år 1666 men redan år 1678 hade man reparerat fortet igen. År 1821 byggdes även kapellet upp som hade bränts ner av fransmännen vid en tidigare attack.

1953 satsade man pengar på att restaurera fortet som delvis hade förfallit. Numera är fortet ombyggt till ett hostel vilket innebär att det går att övernatta här om man önskar detta.

Fyren på Berlengas

På Berlengas ligger också  en gammal fyr som togs i bruk 1841. Fyren heter Farol Duque de Bragança men kallas även för Farol de Berlenga i folkmun och är 29 meter hög. Numera drivs fyren med hjälp av solpaneler som använder den insamlade energin under dagen till att lysa upp nattetid. Fyrens ljus är kraftigt och syns upp till 50 km bort från Berlengas.

Naturen på Berlengas

Ögruppen Berlengas har idag inga bofasta invånare utan besöks mestadels av olika forskare som vill studera djurlivet i och omkring öarna. Berlengas är ett naturskyddsområde och växtligheten är begränsad på ön tack vare bristen på jord vilket ger ett kalt utseende. Mestadels är det buskar och gräs som ger ön liv åt djuren på ön. Främst är det sjöfåglar och ödlor som kan hittas på öarna och i vattnen runt om finns uppskattningsvis upp till 44 olika arter av fiskar att hitta. Det rika fisklivet och mängden plankton i vattnet lockar även till sig delfiner och valar av olika slag.

På ön finns ett antal grottor där de mest kända är Gruta Azul (Blå grottan) samt Furado Grande (Stora hålet) där den senare är en 70 meter lång och 20 meter bred naturlig tunnel som går tvärs igenom ön.

Besök ögruppen Berlengas

Det går att besöka Berlengas om man vill ta del av naturen och besöka det gamla fortet. Från Peniche går det under sommarmånaderna dagliga båtturer till Berlengas. Alla båtturer avgår från Peniche och överfarten tar cirka 45 minuter. Olika bolag erbjuder olika paket med båtresor, guidade turer samt snorkling så det finns något för alla. Besöker du Caldas da Rainha och vill göra en dagsutflykt så ha Berlengas i åtanke!

Det går att boka överfarter hos nedanstående företag: