SAKER ATT SE OCH GÖRA I CALDAS DA RAINHA

Saker att se och göra i Caldas da Rainha

Det finns massor av saker att se och göra i Caldas da Rainha. Staden, som inte ligger mer än cirka 50 minuters bilfärd från Lissabon, har en lång historia. Faktum är att staden grundades redan 1485 av Drottning Leonor. Stadens ålder innebär att det finns massor av sevärdheter att upptäcka här. Ett exempel är världens äldsta sjukhus Hospital Termal som fortfarande är i bruk.

Hospital Termal i Caldas da Rainha är världens äldsta sjukhus.

Caldas da Rainha har ett mikroklimat vilket innebär att det kan vara mycket varmt vissa dagar och lite svalare andra. Oavsett vilket så är det oftast varmt och skönt här precis som i övriga Portugal. Detta gör det mycket lämpligt att semestra i Caldas da Rainha. Använd staden som nav för att utforska den västra delen av landet, även kallad Silverkusten. Väl i staden upptäcker man hur enkelt det är att ta sig runt, promenera till fots och du når i stort sett alla delar av staden. Med tillgång till bil finns det massor att upptäcka i närområdena!

Shoppa i Caldas da Rainha

Shopping i Caldas da Rainha är ett trevligt nöje

Väljer du att semestra här finner du ett intressant och varierande utbud av saker att se och göra i Caldas da Rainha. Staden har otroligt många små och större butiker vilket innebär shopping för alla smaker. Här finns butiker från många av de större kedjorna i södra Europa, som t ex Mango, Benetton och Bershka. Det finns även ett stort utbud av livsmedelsbutiker som erbjuder allt som behövs i vardagen.

Kakel och keramik i Caldas da Rainha

Att bara vandra runt i staden är en sevärdhet i sig, otroligt många byggnader och hus med färgglatt kakel fångar enkelt intresset. Staden har lång tradition av produktion av keramik vilket avspeglar sig i just husen här men också på gatuskyltar och utbud i affärerna. Upptäck all keramik som fortfarande produceras i Caldas da Rainha, exempelvis Bordallo Pinheiro!

Marknader i Caldas da Rainha

Praça da Fruta i Caldas da Rainha har den äldsta dagliga torgmarknaden i Portugal

Caldas da Rainha stoltserar dessutom med Portugals äldsta frukt- och grönsaksmarknad som är öppen varje dag året om. Utöver denna välbesökta marknad finns även en antikvitets- och loppmarknad, en fiskmarknad och en vanlig marknad. Här finns flera möjligheter till att göra bra fynd och samtidigt stötta de lokala bönder, odlare och fiskare som säljer här dagligen.

Äta i Caldas da Rainha

Blir du hungrig finns ett enormt utbud av restauranger i Caldas da Rainha. Här finns de små och pittoreska familjeägda restaurangerna samt givetvis ett utbud av kedjor och andra snabbmatsställen. Gå ner från det centrala frukttorget Praça da Fruta till den stora parken D. Carlos I och njut av grönskan och de imponerande paviljongerna som minner om svunna tider.

Pastelaria Machado är ett av de äldsta kaféerna i Caldas da Rainha

Är du bara sugen på lite fika finns massor av små och mysiga kaféer i Caldas da Rainha. Ett par av dessa som t ex Pastelaria Machado, Café Central och Pastelaria Bocage har funnits i många år och andas tradition och historia. Utöver dessa finns många andra härliga kaféer som passar bra för att njuta av stadens delikata bakverk. Ett tips är att prova Caracas das Caldas eller Trouxas das Caldas som är äckerheter med ursprung i staden.

Stränder i närheten av Caldas da Rainha

En stor fördel med att semestra i Caldas da Rainha i Portugal är närheten till kusten och stränderna. Den närmsta och mest populära stranden i denna region är Foz do Arelho som ligger knappt en kvart bort med bil. Stranden Foz do Arelho är en underbar lagun som bjuder strandliv för alla, såväl unga som äldre. Här väljer du att bada i den lugnare lagunen eller direkt i Atlanten med vågor som lockar surfarna! Planera för en heldag här, packa matsäck eller ät på någon av de många restaurangerna längs med parkeringen i Foz do Arelho.

Stränder norr om Caldas da Rainha

Kör du norröver från Caldas da Rainha finner du flera andra vackra stränder. Närmast norrut är Salir do Porto som med sina vackra kullar av sand är perfekt för barnfamiljer. Stranden Salir do Porto växer ihop med den större stranden som finns i grannstaden São Martinho do Porto. Denna stad lämpar sig bra för de som vill campa, kommer med husbil eller husvagn tack vare den stora campingen precis vid stranden.

Stranden Salir do Porto med sina vackra sanddyner, inte långt från Caldas da Rainha.

En bit längre norrut ligger den vackra kuststaden Nazaré som är världsberömd för sina rekord när det gäller höga vågor. Staden har fått ett uppsving tack vare alla surfare som utmanar havets vågor, många över 40 meter höga! Stranden i Nazaré är bred och vacker och i staden äter du färsk fisk eller skaldjur på de många restaurangerna här.

Stränder söder om Caldas da Rainha

Kör du söderut finns den vackra stranden Lagoa de Óbidos som ligger mittemot Foz do Arelho. Här är stranden så pass stor att du garanterat kan ligga och sola ostört en hel dag. Fortsätt söderut till den populära stranden Baleal som ligger nära fiskestaden Peniche. Här samsas barnfamiljerna med surfarna utan att för den sakens skull trängas – det är en enormt stor strand!

Städer nära Caldas da Rainha

Caldas da Rainha har ett utmärkt geografiskt läge, endast ca 50 minuters bilväg från huvudstaden Lissabon. Staden nås enklast via motorväg men det går även bussar och tåg till Caldas da Rainha. Denna härliga stad är en utmärkt utgångspunkt om du vill ha en varierad semester. Närheten till de många vackra stränderna är såklart en fördel precis som de relativt korta avstånden till många andra städer. Det är enkelt att nå Rio Maior, Santarém, Nazaré, Peniche, Leiria, Óbidos samt Alcobaça från Caldas da Rainha vilket innebär valmöjligheter som få städer i Portugal kan matcha!

Förslag på mer saker att se och göra i Caldas da Rainha

Att lista allt som går att hitta på i Caldas da Rainha är ingen enkel sak. Besök Caldas da Rainha för att på egen hand upptäcka just din favoritsyssla eller smultronställe. Förutom den tidigare nämnda parken D. Carlos I finns det möjligheter till idrott för den som så vill. Spela tennis i parken, bowla, kör go-cart, eller spela golf i närheten av medeltidsstaden Óbidos. Låna en cykel och ta dig runt i den vackra naturen runt om staden. En tur till landet kan vara uppfriskande för själen och stoppen längs vägen dit är många.

Parque D. Carlos I i Caldas da Rainha är den största parken i Portugal.

Ströva runt i det mäktiga grönområdet Rainha Mata D. Leonor och njut av grönskan och tystnaden. Upptäck de många museerna i Caldas da Rainha som fokuserar främst på keramik men även på nutida konst. I staden händer det ofta mycket, allt från temporära utställningar till offentliga evenemang för invånarna. Det finns ett stort mässområde Expoeste, som flera gånger om året arrangerar utställningar med lokal anknytning.

Museu de José Malhoa i Caldas da Rainha är Portugals första riktiga museum byggt 1940.

Caldas da Rainha har en rik historia och i staden finns flera intressanta museum. Dessa fokuserar på allt från målningar till konstverk och keramik. Här finns utställningar från äldre och nutida konstnärer och garanterat något som intresserar de flesta.

För den kulturintresserade finns Centro Cultural e Congressos, i folkmun kallat CCC. Detta är ett relativt nybyggt kulturcentrum som erbjuder teater, biofilmer, konserter, utställningar och dans. Med andra ord så finns här något för i stort sett alla på CCC.

En sak är säker att när det gäller saker att se och göra i Caldas da Rainha så är staden duktiga på detta!