MUSEUM I CALDAS DA RAINHA

Besök museum i Caldas da Rainha

Portugal är ett land med en mycket intressant och händelserik historia bakom sig. Landet har genom åren haft många berömda upptäckare och tidigare också kolonier runt om i världen men även på det nationella planet finns det mycket att upptäcka och lära om landet. Många av städerna i landet har välbevarade medeltida borgar, kloster och kyrkor samt andra vackra byggnader och monument.

I staden Caldas da Rainha som grundades 1485 av drottning Leonor finns ett antal mycket uppskattade museum som visar upp och berättar intressanta historier om staden och människor från denna. Främst är det konstnärer som fått sin egen plats på ett museum men även stadens och världens äldsta sjukhus finns representerat här. Informationen nedan är relativt grundläggande men tanken är att intresset för ett besök ändå väcks.

Museu José Malhoa

Museu José Malhoa i Caldas da Rainha visar målningar från den välkända artisten.

På detta museum finns den största samlingen av verk från målaren José Malhoa (1855-1933). Denna omtyckta målare föddes i Caldas da Rainha och genom sina naturalistiska målningar kom han att bli en av de mer betydande konstnärerna i Portugal under 1800 och 1900-talet. Detta populära museum är vackert beläget mitt i den stora parken Dom Carlos I och väl värt ett besök.

Museet grundades 1940 och och är känt i landet, inte bara för att det fokuserar på en känd målare men också för att byggnaden var den första i landet som byggdes i syfte att visa upp målningar. Idag har museet status som Imóvel de Interesse Público, byggnad klassad för publikt intresse.

På museet finns även keramik från staden och då främst från välkända skulptören Rafael Bordalo Pinheiro representerat. Det förekommer också olika tillfälliga utställningar i lokalerna, för aktuellt utbud besök den officiella hemsidan.

Adress: Parque D. Carlos

> Länk till Museu José Malhoa


Museu do Hospital

Museu do Hospital i Caldas da Rainha har utställningar som fokuserar på gamla sjukhusverksamheten i staden.

Adress:

https://museudohospital.wordpress.com

https://pt.wikipedia.org/wiki/Museu_do_Hospital_e_das_Caldas


Museu da Cerâmica

Museu da Cerâmica i Caldas da Rainha visar upp gamla samlingar av keramik från staden.

Caldas da Rainha är som bekant mycket välkänt inom den portugisiska kulturen för sina bidrag inom keramiken. Produktion av efterfrågad keramik pågick under många år i staden och den världsberömda skulptören Rafael Bordalo Pinheiro hade sin produktion här. Givetvis är ett museum som förevisar keramik ett måste för staden och 1983 invigdes det välbesökta Museu da Cerâmica. Detta museum är inrymt i en vacker byggnad från 1890-talet som på den tiden var ett sommarresidens åt vicomten från Sacavém José Joaquim Pinto da Silva (1863–1928).

I denna romantiska byggnad finns flera permanenta utställningar men också tillfälliga utställningar visas upp och i anslutning till museet finns en butik och en keramikstudio. Fokus ligger främst på keramik från staden men även andra vackra föremål från övriga landet finns representerat här. Dessutom finns en stor samling kakelplattor att beskåda här. I trädgården som omger huset finns gångar, vattenbäddar, vaser, dammar och mycket annat som ger en bild av hur livet kan ha varit här under somrarna. 

Museet ligger sydöst om Parque Dom Carlos I och inte långt från fabriken som tillverkar Bordallo Pinheiro.

Adress: Rua Dr. Ilídio Amado – Ap. 97

> Länk till Museu da Cerâmica


Casa-Museu São Rafael

In spite of the maintenance of the ceramic production, the original building now only gives place to the shop of the factory and to a recently renovated museum space dedicated to Rafael Bordalo Pinheiro, the House-Museum of São Rafael.

 

If you want to pay a visit to the Casa-Museu de São Rafael, which shows you a little of Master Rafael’s work, you should only be aware that the visits are only done by appointment!

Adress:

http://www.cm-caldas-rainha.pt/portal/page/portal/PORTAL_MCR/VISITANTE/MUSEUS/CASA_MUSEU_S_RAFAEL


Museu do Ciclismo

Museu do Ciclismo i Caldas da Rainha har intressanta utställningar kring cykelns historia i Portugal.

I en vacker äldre grön byggnad invid den vackra parken i Caldas da Rainha, Parque Dom Carlos I ligger ett museum vars fokus kretsar kring cykelns historia. Sedan 1999 samlar museet föremål som är relaterade till cykling i Portugal och har utställningar året runt. Museu do Ciclismo har även till uppgift att främja cyklandet i landet men också att visa upp olika historiska rekord och andra teknikaliteter som rör cykling av alla de slag. Det förekommer också temporära utställningar i lokalen som ibland berör andra områden som är av intresse för invånarna i staden vilket uppskattas mycket.

Adress: Rua de Camões, n.° 57

> Länk till Museu do Ciclismo


Casa Bernardo e Museu Bernardo

Konsten har gjort stora avtryck i den portugisiska kulturen och många av museerna i staden fokuserar på den äldre konsten. Det finns dock undantag och på Casa Bernardo och Museu Bernardo ligger fokus på nutida konst. Sedan år 2009 har dessa båda kulturinrättningar blivit mycket omtyckta av invånarna i Caldas da Rainha och med många olika aktiviteter kring den nutida konsten är detta ett måste för den konstintresserade.

Adress: Rua Rafael Bordalo Pinheiro, n.° 53

> Länk till Casa Bernardo


Centro de Artes

Atelier-Museu António Duarte

Adress:

http://www.cm-caldas-rainha.pt/portal/page/portal/PORTAL_MCR/VISITANTE/MUSEUS/CENTRO_ARTES/ANTONIO_DUARTE


Atelier-Museu João Fragoso

Adress:

http://www.cm-caldas-rainha.pt/portal/page/portal/PORTAL_MCR/VISITANTE/MUSEUS/CENTRO_ARTES/JOAO_FRAGOSO


Museu Barata Feyo

Museu Barata Feyo i Caldas da Rainha.

alla med skulptur och Concas med målning

Adress:

http://www.cm-caldas-rainha.pt/portal/page/portal/PORTAL_MCR/VISITANTE/MUSEUS/CENTRO_ARTES/BARATA_FEYO

 

Museu Provincial de José Malhóa i Caldas da Rainha som det såg ut förr i tiden.
Vykort över museet José Malhoa i Caldas da Rainha.