MUSEUM I CALDAS DA RAINHA

Besök museum i Caldas da Rainha

Portugal är ett land med en mycket intressant och händelserik historia bakom sig. Landet har genom åren haft många berömda upptäckare och tidigare också kolonier runt om i världen men även på det nationella planet finns det mycket att upptäcka och lära om landet. Många av städerna i landet har välbevarade medeltida borgar, kloster och kyrkor samt andra vackra byggnader och monument.

I staden Caldas da Rainha, som grundades 1485 av drottning Leonor, finns ett antal mycket uppskattade museum som visar upp och berättar intressanta historier om staden och människor från denna. Främst är det konstnärer som fått sin egen plats på ett museum men även stadens och världens äldsta sjukhus finns representerat här. Informationen nedan är relativt grundläggande men tanken är att intresset för ett besök ändå väcks.


Museu José Malhoa

Museu José Malhoa i Caldas da Rainha visar målningar från den välkända artisten.

José Malhoas födelsehem i Caldas da RainhaPå detta museum finns den största samlingen av verk från den välkända portugisiska målaren och konstnären José Malhoa (1855-1933). José Vital Branco Malhoa, föddes i Caldas da Rainha den 28 april 1855 och avled i Figueiró dos Vinhos den 26 oktober 1933.

Denna omtyckta målare kom genom sina naturalistiska målningar att bli en av de mer betydande konstnärerna i Portugal under 1800- och 1900-talet. Detta populära museum är vackert beläget mitt i den stora stadsparken Dom Carlos I och väl värt ett besök.

Ett antal av hans mest kända verk är: O Ateliê do Artista (1893/4), Os Bêbados (1907), Ilha dos Amores (1908), O Fado (1910), Praia das Maçãs (1918), Clara (1918), Outono (1918), Primavera (1918), As Promessas (1920) och Conversa com o Vizinho (1932).

Hans födelsehus finns kvar i staden och ligger på Rua da Nazaré i ett grönt hus, inte långt från Praça da Fruta och precis bakom det gamla kapellet São Sebastião.

José Malhoa Museum i Caldas da Rainha

Museet invigdes 1940 och och är känt i Portugal, inte bara för att det fokuserar på verk från en känd målare utan också för att byggnaden var den första i landet som byggdes i syfte att visa upp just målningar. Idag har museet status som Imóvel de Interesse Público, en byggnad klassad för publikt intresse.

På museet visas även keramik från Caldas da Rainha och då främst från välkända skulptören Rafael Bordalo Pinheiro representerat. Det förekommer också tillfälliga utställningar i lokalerna och för aktuellt utbud, besök gärna den officiella hemsidan.

Adress: Parque D. Carlos

> Länk till Museu José Malhoa


Museu do Hospital

Museu do Hospital i Caldas da Rainha

I staden Caldas da Rainha finns världens äldsta sjukhus, Hospital Termal som grundades 1485. En stor del av sjukhusets historia finns berättad i ett museum som ligger inhyst i det gamla palatset, Palácio Real som ligger strax bakom sjukhuset. Detta museum invigdes 1999 och i sjukhuset finns förutom historia kring sjukhuset även information om staden och dess historia.

Museu do Hospital i Caldas da Rainha

Antikt badkar i sten vid Museu do Hospital i Caldas da RainhaMuseet har bland annat följande avdelningar:

• Före grundandet
• Drottning D. Leonor (1458-1525)
• Grundandet av sjukhuset och Caldas da Rainha
• Konst under D. João V
• D. João V och återgrundandet av Caldas
• Källorna
• Kungarnas rum
• Spamöjligheterna

 

 

Bilden ovan föreställer ett antikt badkar i sten som använts vid Hospital Termal i Caldas da Rainha. Detta badkar går att beskåda utanför museet.

Här förekommer även temporära utställningar och stadens historia och ett besök här rekommenderas.

Bilden nedan visar upp baksidan av Palácia Real där Museu do Hospital inryms idag.

Baksidan av Museu do Hospital i Caldas da Rainha

I anslutning till Museu do Hospital finns även; Hospital Termal, Igreja de Nossa Senhora do Pópulo och Ermida de São Sebastião som alla är värda ett besök.

Adress: Rua Rodrigo Berquó

> Länk till Museu do Hospital


Museu da Cerâmica

Museu da Cerâmica i Caldas da Rainha visar upp gamla samlingar av keramik från staden.

Caldas da Rainha är som bekant mycket välkänt inom den portugisiska kulturen för sina bidrag inom keramiken. Produktion av efterfrågad keramik pågick under många år i staden och den världsberömda skulptören Rafael Bordalo Pinheiro hade sin produktion här. Givetvis är ett museum som förevisar keramik ett måste för staden och 1984 invigdes det välbesökta Museu da Cerâmica. Detta museum är inrymt i en vacker byggnad från 1890-talet som på den tiden var ett sommarresidens åt vicomten från Sacavém, José Joaquim Pinto da Silva (1863–1928).

I denna romantiska byggnad finns flera permanenta utställningar men också tillfälliga utställningar visas upp och i anslutning till museet finns en butik och en keramikstudio. Fokus ligger främst på keramik från staden men även andra vackra föremål från övriga landet finns representerat här. Du kan bland annat se skulpturer och verk tillverkade av Fábrica de Faianças de Caldas da Rainha, Fábrica de Faianças de Bordallo Pinheiro och från Secla.

Dessutom finns en stor samling kakelplattor att beskåda här. I trädgården som omger huset finns gångar, vattenbäddar, vaser, dammar och mycket annat som ger en bild av hur livet kan ha varit här under somrarna. 

Museu da Cerâmica i Caldas da Rainha

Museet ligger sydöst om Parque Dom Carlos I, mittemot Centro de Artes das Caldas da Rainha och inte långt från fabriken som tillverkar Bordallo Pinheiro.

Adress: Rua Dr. Ilídio Amado – Ap. 97

> Länk till Museu da Cerâmica


Casa-Museu São Rafael

Casa-Museu São Rafael i Caldas da Rainha

Casa Museu São Rafael är ett mindre museum som ligger bakom den gamla fabriken där keramik från Bordallo Pinheiro tillverkades förr. Här kan du se otroligt många vackra keramikskulpturer från fabriken och mycket dedikerat till Rafael Bordalo Pinheiro samt hans son Manuel Gustavo Bordallo Pinheiro. Museet, som grundades 1984, var stängt under en period men öppnades på nytt 2015 för allmänheten, nu i en nyare byggnad invid den gamla fabriken.

Det finns totalt 8 olika salar i museet som visar upp följande: Sala Raphael – Sala Manuel Gustavo – Sonhos em barro – O sabor das emoções – A natureza Bordalliana – Mil caras – As paredes têm azulejos – A fábrica do mestre

Vid en guidad rundvandring kan du beskåda typiska kakelplattor från Caldas (s k azulejos), gjutformar, målningar, stora och små pjäser och väldigt många antika föremål också som allt varvas med informativa skyltar kring fabriken och dess historia.

Utställning på Casa Museu São Rafael i Caldas da Rainha

Om du är intresserad av besöka detta museum får du boka tid i deras butik där fabriksförsäljningen äger rum. Det är inte möjligt med några spontanbesök så var ute i god tid och prata med den vänliga personalen i butiken samtidigt som du kanske fyndar keramik från Caldas da Rainha och Bordallo Pinheiro.

Adress: Rua Rafael Bordalo Pinheiro 53

> Läs mer om Casa Museu São Rafael här


Museu do Ciclismo

Museu do Ciclismo i Caldas da Rainha har intressanta utställningar kring cykelns historia i Portugal.

I en äldre vacker byggnad i jugendstil, klädd i grön keramik ligger ett museum vars fokus kretsar kring cykelns historia. Sedan 1999 samlar museet, som ligger vid parken Parque Dom Carlos I i Caldas da Rainha, föremål som är relaterade till cykling i Portugal och har utställningar året runt. Här finns ett stort antal olika cyklar att beskåda, både äldre och lite nyare och ibland ser du cyklar som minner dig om din egen barndom. Du kan också ta del av lite intressant historia om hur Caldas da Rainha blev involverade under andra världskriget och vad kopplingen till cykling är.

Museu do Ciclismo har även till uppgift att främja cyklandet i landet men också att visa upp olika historiska rekord och andra teknikaliteter som rör cykling av alla de slag.

Museu do Ciclismo i Caldas da Rainha

Intressant fakta är att det i byggnaden förr i tiden faktiskt gavs ut de tillstånd för cykling som var obligatoriska. Ja, förr i tiden i Caldas da Rainha hade alla cyklar en registreringsskylt vilka ibland kan ses när cyklar visas upp under vårkanten runt om i staden. Dessutom ligger museet på den första gatan i Caldas da Rainha som namngavs!

Det förekommer också temporära utställningar i lokalen som ibland berör andra områden som är av intresse för invånarna i staden vilket uppskattas mycket. Det är fri entré hit och har du frågor får du hjälp av den trevliga personalen som arbetar där.

Adress: Rua de Camões, n.° 57

> Länk till Museu do Ciclismo


Museu Bernardo

Konsten har gjort stora avtryck i den portugisiska kulturen och många av museerna i staden fokuserar på den äldre konsten. Det finns dock undantag och på Museu Bernardo ligger fokus på nutida konst. Mycket av konsten här kretsar kring den, i Caldas da Rainha, födda konstnären Pedro Bernardo men även andra samtida konstnärers verk visas upp här.

Sedan år 2007 har denna kulturinrättning blivit mycket omtyckt av invånarna i Caldas da Rainha och med många olika aktiviteter kring den nutida konsten är detta ett måste för den konstintresserade. Museet är centralt beläget, invid busstationen.

Adress: Rua Eng. Duarte Pacheco n.º 16, 1º, esquerdo

> Länk till Casa Bernardo


Casa Bernardo

Konsten har gjort stora avtryck i den portugisiska kulturen och många av museerna i staden fokuserar på den äldre konsten. Det finns dock undantag och på Casa Bernardo ligger fokus på nutida konst.

Sedan år 2009 har denna kulturinrättningar blivit mycket omtyckta av invånarna i Caldas da Rainha och med många olika aktiviteter kring den nutida konsten är detta ett måste för den konstintresserade.

Adress: Rua Mestre Armando Escoto n.° 9

> Länk till Casa Bernardo


Centro de Artes

Atelier-Museu António Duarte

Adress:

http://www.cm-caldas-rainha.pt/portal/page/portal/PORTAL_MCR/VISITANTE/MUSEUS/CENTRO_ARTES/ANTONIO_DUARTE


Atelier-Museu João Fragoso

Adress:

http://www.cm-caldas-rainha.pt/portal/page/portal/PORTAL_MCR/VISITANTE/MUSEUS/CENTRO_ARTES/JOAO_FRAGOSO


Museu Barata Feyo

Museu Barata Feyo i Caldas da Rainha.

alla med skulptur och Concas med målning

Adress:

http://www.cm-caldas-rainha.pt/portal/page/portal/PORTAL_MCR/VISITANTE/MUSEUS/CENTRO_ARTES/BARATA_FEYO

 

Museu Provincial de José Malhóa i Caldas da Rainha som det såg ut förr i tiden.
Vykort över museet José Malhoa i Caldas da Rainha.