NAZARÉ

nazare-visit-caldas-da-rainha-003

Bada och njut i kuststaden Nazaré – vågornas paradis!

Norr om Caldas da Rainha ligger den vackra kuststaden Nazaré. Staden är känd för sitt fiske som med långa traditioner satt sin prägel på stadens utbud av mat och restauranger. På senare år har staden dessutom fått ett enormt uppsving tack vare surfare och dess förkärlek till vågor. Anledningen är nämligen att precis utanför den norra delen av staden vid stranden Praia da Norte skapas enorma vågor, upp emot 40 meter som får surfare från hela världen att vallfärdas dit under hösten. Detta fenomen har gett staden ett stort uppsving av turister som fascineras dels av vågorna men också surfarnas mod och ibland även dårskap.

Stranden i Nazaré är lång och mycket bred och besöks årligen av tusentals människor som kommer för att njuta i solen och i vattnet. Ett varningens finger kan höjas då det under vissa tider på dagarna är väldigt kraftiga vågor även invid strandkanten så reser man med barn så håll uppsikt eller sök er bort mot de lugnare delarna av stranden. Längs med hela stranden finns en vackert stenlagd strandpromenad och med jämna mellanrum finns det mindre serveringar på stranden samt aktiviteter för barnen.

nazare-visit-caldas-da-rainha-001

Precis som på många andra stränder i Portugal finns det möjlighet att hyra en charmig badhytt som skydd mot solen, bra för familjer med småbarn som bör vara aktsamma i den starka och varma solen. Väljer man att göra annat än att ligga på stranden erbjuds det ganska mycket här, vett tecken på att många turister åker hit vilket är på gott och ont. Orter med mycket turister tenderar stundtals att tappa lite av sin forna charm men i Nazaré har man lyckats behålla sin forna känsla.

nazare-visit-caldas-da-rainha-006

Att strosa runt i stadens många, smala gränder är ett trevligt sätt att upptäcka hur det var förr men ett måste är att ta den, från långt håll synliga, bergbanan upp till Sítio da Nazaré och beundra den storslagna utsikten över staden och stranden nertill. För att ta sig uppför berget så letar man upp stationen för Ascensor da Nazaré som ligger nära centrum och köper en biljett där. Bergbanans två vagnar går tätt under dagtid vilket innebär att det är inte är någon större väntetid. Denna unika bergbana invigdes den 28 juli 1889 och har genom åren transporterat tusentals lokalbor samt turister upp och ner för berget. Tilläggas ska att givetvis går det bra att gå uppför sidan av berget också för den som känner för det.

nazare-visit-caldas-da-rainha-008

Väl uppe på berget är gränderna många och trånga och utsikten är väl kanske inget för de som är höjdrädda men underbar att beskåda. Promenera längs med muren och titta neråt längs klipporna mot havet, sök dig sedan in mot torget där souvenirer säljs eller köp nötter att småtugga på när du vandrar omkring. Vid det stora torget ligger den vackra kyrkan Santuário de Nossa Senhora da Nazaré med en historia så långt tillbaka som år 1377. I Sítio da Nazaré finns det gott om små caféer och restauranger för den som är hungrig.

nazare-visit-caldas-da-rainha-002

Väljer man att promenera längs med strandpromenaden kan man beskåda en intressant samling av gamla, stora och färgglada fiskebåtar som med en intressant historia berättar lite om fiskenäringen förr i tiden. De vackra och snyggt målade båtarna är självklart populära objekt att fotografera vilket är fullt förståeligt.

Shoppa i Nazaré

En promenad i Nazaré ger en tydlig bild av stadens ursprung i fiskerinäringen. Det finns många, otroligt många restauranger med inriktning på fisk och skaldjur både längs med huvudgatan men även in på smågatorna och de charmiga torgen. Längs med strandpromenaden torkas sardiner och på bakgårdarna grillas fisk av alla de slag. Nu är det inte bara restauranger i staden utan även shoppingen är stor här då många turister vistas här året om. Det säljs mycket hantverk, keramik, virkade dukar, souvenirer byggda kring snäckor från havet eller i kork – allt med namnet Nazaré på. För de som vill ha en fotbollströja med sitt favoritlag går det självklart bra att hitta detta också.

nazare-visit-caldas-da-rainha-007

I stadens centrum, knappt hundra meter från huvudgatan och snett emot busstationen finns en stor inomhusmarknad, Mercado Municipal da Nazaré där frukt, grönt och delikatesser säljs i stort sett dagligen. Promenera runt och njut av färgprakten som skapas av frukterna och grönsakerna.

I Portugal köper man med fördel skor då den inhemska tillverkningen är stor men också keramik och smycken i silver och guld är prisvärt jämfört med många andra länder. Längs med huvudgatan ser man också de traditionellt klädda kvinnorna med sina många kjolar sitta och sälja nötter, godis och hantverk. Det finns också väldigt mycket rum att hyra i Nazaré så ibland sitter de längs med gatan och visar upp skyltar med information om lediga rum eller lägenheter.

Äta i Nazaré

Älskar man mat från havet är Nazaré ett utmärkt resmål för här kan du stilla din hunger på många sätt. Här finns ett enormt stort utbud av restauranger och caféer och de flesta har fisk eller skaldjur på sina menyer. Ett tips är att ta god tid på sig att välja ut var man ska äta, börja i tid och titta runt på menyerna som alltid presenteras utanför restaurangen. Nazaré är som sagt var mycket känt för sin goda mat som ofta baseras på fångsterna från havet. Här pratar vi om färskfångad fisk och skaldjur av hög kvalitet och till bra priser. Ett populärt sätt att börja en middag på är med Amêijoas à Bulhão Pato som är musslor kokta i vitt vin, olivolja, vitlök, piri-piri och koriander och smaksatt med citron – en läckerhet som får en att vilja ha mer. Till huvudrätt rekommenderas en smakfull Caldeirada som är en populär gryträtt med fisk och skaldjur som kokas tillsammans med rotfrukter och serveras direkt i grytan ångande het.

food-visit-caldas-da-rainha-02

Utöver de många restaurangerna finns det ett bra uteliv i Nazaré också och framåt kvällarna strömmar musiken ut från de många barerna där de yngre samlas för att umgås, såväl turister som lokalbor. Är man inte sugen på att festa finns det ett antal omtyckta glassbarer också som serverar vackra kreationer med olika sorters glass och till de yngres stora förtjusning. Ett tips är att prova på den portugisiska sötsaken farturas som påminner om våra munkar eller spanska churros. En fartura är en slags avlång munk som rullas i strösocker och kanel och bäst smakar den nygjord och varm. Dessa hittar man i de mobila kiosker som finns längs huvudgatan och rekommenderas starkt.

Vykort med män och kvinnor från Nazaré iförda traditionella festkläder.