SÃO MARTINHO DO PORTO

sao-martinho-do-porto-visit-caldas-da-rainha-005

Sola och bada i en underbar lagun – São Martinho do Porto

Strax norr om Caldas da Rainha ligger staden São Martinho do Porto i ett lugnt och skyddat läge vid en vacker lagun. Efter knapp 15 minuters bilresa når man detta populära resmål som ligger längs med stranden i en naturlig lagun. Detta är en perfekt strand för barnfamiljer tack vare sitt lugna vatten och fina strand som är optimal för lek och sandslottsbyggande. São Martinho do Porto har länge varit ett omtyckt resmål hos turister vilket de många andelslägenheterna i området vittnar om. Det är enkelt att förstå varför, det är en lugn och fin strand som lämpar sig för såväl den yngre som äldre generationen. Stadens centrum är litet och enkelt att ta sig runt i och med ett geografiskt nära läge till både Caldas da Rainha och Nazaré så finns det alltid något att göra här. Sanden här är finkornig och perfekt för barn att leka i och på senare år har man också börjat erbjuda lite mer strandaktiviteter så en aktiv dag på stranden är fullt möjlig.

Längs med stranden finns en lång strandpromenad som följer lagunen hela vägen bort till Salir do Porto. Det är en vacker och skön promenad som inte tar längre än max en halvtimme åt vardera hållet. Naturen invid stranden är vacker och skyddar även solbadare som vill ligga lite mer för sig själv. I slutet av São Martinho do Porto ligger en populär camping som med närheten till havet och staden lockar många bilburna turister året om.

sao-martinho-do-porto-visit-caldas-da-rainha-004

Staden, som faktiskt också har en gammal vacker tågstation är koncentrerat längs med vattnet och det är också här de flesta restauranger och affärer finns. Lokalbefolkningen i området bor lite mer inåt landet och med närhet till såväl städer som motorväg tar man sig enkelt hit. Den mestadels enkelriktade huvudgatan längs med stranden bjuder på många restauranger och affärer samt caféer. Det finns många olika kök att välja på och såväl japanskt som italienskt samsas med det portugisiska köket här för att nämna några.

I affärerna shoppar man souvenirer, skor samt strandsaker så att vistelsen på stranden blir så lyckad som möjligt. Det finns en större matvaruaffär mellan stranden och motorvägen men annars är det små speceriaffärer som gäller. Kring norra delen av lagunen finns lite fler restauranger samt ett litet torg med café där man kan söka skydd mot solen om denna blir för stark.

sao-martinho-do-porto-visit-caldas-da-rainha-003

Äta i São Martinho do Porto

När man befinner sig på stranden i São Martinho do Porto och blir sugen på något att äta tar det inte många minuter innan man hittat en liten restaurang med något gott på menyn. Här serveras allt från smårätter som bifanas (stekt/grillat kött i en vanlig bulle) och toast till kompletta rätter med läckerheter från havet. Just närheten till kusten och Atlanten gör att det alltid är möjligt att äta färsk fisk och nyfångade skaldjur. Är man mer sugen på fika så slår man sig ner på något av de många caféerna och njuter av något gott bakverk till en vacker utsikt över lagunen.