RESTAURANGER

food-visit-caldas-da-rainha-003

Restauranger i Caldas da Rainha

För att vara en stad i denna storlek så har Caldas da Rainha otroligt många små och mysiga restauranger att erbjuda såväl turisterna som kommuninvånarna. Restaurangerna finns på smågator, större gator, torg och numera också i shoppingcentrat. Många av dessa restauranger är helt familjeägda och har funnits i samma lokaler under många år vilket också märks. Inredningen skiljer sig ofta åt men är ofta enkel och spartansk och det är lätt att skymta olika generationer från familjerna vid besöken. Fokus ligger helt enkelt på att servera goda och väl tillagade maträtter från det portugisiska köket. Självklart har portugiserna anpassat sig till övriga världen och det går också att hitta pizzerior, hamburgerställe och indiskt för att nämna några internationella kök.

De flesta restaurangerna öppnar kring lunch eftersom det är vanligt att de som arbetar äter sin lunch ute. Att välja en ”dagens” till ett bra pris innebär ofta att du får en soppa, huvudrätt och dessert och dessa varierar ofta från dag till dag. Små aptitretare i form av bröd, oliver, pastejer eller andra delikatesser dukas fram när du slagit dig ner vid bordet. Beställ in någon dryck som kan passa till maten vilket kan vara allt från vatten, läsk, juice till öl eller ett glas vin vilket är normalt i Portugal. Maten serveras oftast ganska fort så det är inte tal om några långa väntetider vilket är skönt. Viktigt att veta är att efter siestan som inträffar mellan kl 13 och 15 så stänger de flesta restaurangerna och förbereder sig inför kvällen. De öppnar igen vid 19-tiden så det är ingen idé att bege sig ut för tidigt om man vill äta kvällsmat. Många restaurangbesökare kommer inte förrän vid 20-tiden på kvällen när de slutat arbeta och tagit sig hem till familjen. Stängningstiden varierar ofta men kring kl 23 är ganska normalt då kvällsmåltiderna ofta äts i lugn och ro medan dagens händelser diskuteras.

Restaurangerna i Caldas da Rainha som satsar på det portugisiska köket har oftast snarlika menyer. Här erbjuds grillade köttbitar (bifinhos), kotletter, biffar, kyckling samt goda och mustiga grytor. Närheten till kusten innebär också att det finns mycket fisk på menyerna samt annat gott från havet som musslor, bläckfisk, räkor allt beroende på säsong och tillgång för dagen. På de flesta restaurangerna serveras också egna variationer av nationalrätten bacalhau (saltlånga) och det sägs att variationerna av denna rätts tillagning är så pass många att man kan äta om en dagen i mer än ett år utan att behöva äta samma två gånger – imponerande!

Väljer du kött ackompanjeras denna ofta av såväl hemgjorda pommes frites som kokt ris och ibland ingår också en fräsch sallad. Portionerna är stora och finns ofta som både hel- och halvportioner och väljer man en helportion räcker denna ofta till två personer. Brödet som serveras används med fördel till att suga upp den goda såsen från en härlig kyckling- eller köttgryta. Annars är portugiserna restriktiva med sås till sina rätter, ofta är det steksky med tillhörande kryddor som följer med köttet vilket vi inte är riktigt vana vid. Det går givetvis bra att fråga om ketchup eller majonnäs om man vill ha det till sin måltid och vinäger och olja finns oftast på bordet redan.

Många restauranger har en tv på väggen där repriser från bland annat fotbollsmatcher visas, det är ju ett fotbollsälskande folk och de följer sina favoritlag med hela sitt hjärta. Annars märker man snabbt att det är ett socialt beteende som visas upp i restaurangen, är du stammis pratar du ofta med ägaren eller med grannen vid bordet bredvid. När du stiger in på restaurangen möts man ofta av en glad hälsning från ägaren som visar dig till en ledig plats. En stor fördel med dessa familjeägda restauranger är att det är enkelt att be om något eller om man har särskilda önskemål kring tillagningen av maten – de löser det mesta vilket är en trevlig inställning.

Portugiserna är ett folk som älskar sina sötsaker och efter maten vill man gärna ha något gott som avslutning. Det finns alltid hemlagad chokladmousse och puddingar eller kakor men också frukt och glass att välja på. Bli inte förvånad om något är slut för dagen då suget är stort bland gästerna. En kaffe eller något starkare till desserten är vanligt och allt avnjuts i lugn och ro.

Vid betalning får du in ett kvitto på en liten bricka, ibland ett maskinprintat kvitto men lika ofta ett handskrivet kvitto och är man nöjd med såväl mat som service dricksar man gärna och önskar ”Boa noite” (god kväll) innan man lämnar restaurangen.

Har du svårt att bestämma dig för en restaurang att gå till finns lite tips nedan:

O Selim Restaurante

En restaurang med fokus på det portugisiska köket. Familjeägd och centralt belägen inte långt från parken. Trevlig, lite mörkare inredning som ger ett rustikt intryck.
Adress: Rua do Parque


restaurante-o-canas-visit-caldas-da-rainha

Restaurante O Canas

En mindre men mycket trevlig restaurang med fokus på det inhemska köket. Stora portioner och trevligt bemötande gör att man gärna äter såväl lunch som kvällsmat här.
Adress: Rua Doutor Julio Lopes 15


Restaurante Capelinha do Monte

En familjeägd restaurang med portugisiskt kök som vunnit många priser vid olika kocktävlingar. Enkel inredning i restaurangen där fokus ligger på god mat och trevligt bemötande.
Adress: Praça 5 de Outubro 22


sabores-italia-visit-caldas-da-rainha

Sabores d’Italia

En italiensk restaurang med höga betyg från sina besökare. Inrymd i en underbart vackert rödkaklad byggnad. Prisklassen är lite högre men maten som serveras är väl värd pengarna.
Adress: Praça 5 de Outubro 40 – www.saboresditalia.com


Restaurante A Mimosa

En enkel men mycket omtyckt restaurang som har sitt fokus på det portugisiska köket. Restaurangen är mycket populär bland lokalbefolkningen för sina goda kolgrillade sardiner.
Adress: Praça 5 de Outubro 37


Delhi Darbar

En indisk restaurang som är mycket omtyckt för sin goda indiska mat. Ta en kort promenad österut, ligger på vänster sida efter parken och den färgglada inredningen gör dig otroligt glad.
Adress: Rua General Amilcar Mota 21 – www.restaurantedelhidarbar.com


a-casa-do-bingre-visit-caldas-da-rainha

A Casa do Bingre

En relativt nyöppnad hamburgerrestaurang som ligger i närheten av tågstationen. Stora och goda hamburgare som serveras i ljusa och fräscha lokaler. Populärt och fylls snabbt kvällstid.
Adress: Avenida 1º de Maio 16 – www.acasadobingre.com


bellamilano-visit-caldas-da-rainha

Bella Milano

En av de första pizzeriorna i staden som även serverar pasta. Stora och goda pizzor samt stora portioner av övriga rätter samt trevligt bemötande gör att man gärna återvänder hit.
Adress: Rua Francisco Sa Carneiro 11