KERAMIK I CALDAS DA RAINHA

Keramik i Caldas da Rainha

Keramik i Caldas da Rainha har producerats i staden i hundratals år. Caldas da Rainha är troligtvis den mest framstående staden inom portugisisk keramiktillverkning. Produktion av keramik i staden har skett i såväl större som mindre skala. Ett enkelt och tydligt sätt att upptäcka detta på är genom en promenad i staden. Många äldre hus längs gatorna är klädda med vackert och färgglatt kakel. Gatuskyltar finns det många av som är konstnärligt utsmyckade och alla tillverkade i keramik. Butikernas skyltfönster är fyllda med såväl äldre som yngre artisters alster. En del har tydliga influenser från dåtidens stora klassiska konstnärer inom keramik. Andra skulpturer uppvisar en mer humoristisk anda, ibland på gränsen till det förbjudna om än med glimten i ögat.

Shoppa portugisisk keramik i Caldas da Rainha

Vill du shoppa keramik i Caldas da Rainha för vardagsbruk? Här finns serviser, vackra uppläggningsfat och muggar så möjligheterna många. Det finns en uppsjö av keramik att välja på i stadens affärer som specialiserat sig inom detta område. Vill du hellre inreda hemmet med unika produkter finns det mycket att välja på. Genuint vackra skulpturer och prydnadsfigurer för alla smaker. Omtyckta kakelplattor med siffror eller bokstäver på till huset är storsäljare och ett vackert minne. Även på stadens centrala torg Praça da Fruta säljs det keramik dagligen från stolta ortsbor. Stort som smått, här finns massor att välja på där keramik i Caldas da Rainha är den gemensamma nämnaren.


Keramik från Bordallo Pinheiro produceras i Caldas da Rainha

Bordallo Pinheiro

I Caldas da Rainha finns en lång tradition av att tillverka portugisisk keramik. Ett av landets mest kända varumärke inom portugisisk keramik, Bordallo Pinheiro produceras här. Fabriken hette förr i tiden Fábrica de Faianças in Caldas. Skulptören och karikatyrartisten Rafael Bordalo Pinheiro anställdes som ”artistic director” 1884 varpå han började producera sina alster/konstverk här. Denna roll hade Rafael Bordalo Pinheiro fram till sin död 1905.

Hans son Manuel Gustavo Bordalo Pinheiro grundade år 1907 fabriken Faianças Artisticas Fábrica Bordallo Pinheiro Lda. Anledningen till grundandet av fabriken var att kunna fortsätta med det arbete som hans far startat tidigare. Fabriken ligger bakom den vackra parken Dom Carlos I på promenadavstånd från stadens centrum. Dock produceras den större delen av dagens keramik i modernare fabriker i det större industriområdet i staden.

Keramik i Caldas da Rainha produceras till största del på Fabrica Bordallo Pinheiro

Välkända produkter från Bordallo Pinheiro

Mest kännetecknande produkterna från Bordallo Pinheiro är de populära serviserna i form av kålblad. Även humoristiska skulpturer, vackra modeller av djur och då främst den välkända grodan är välkända. Mycket kakelplattorna i staden med härliga och fantasifulla färgglada mönster har producerats här. Keramikprodukter från Caldas da Rainha finns spridda, inte bara i Portugal utan även i stora delar av världen. Många av konstverken är väldigt eftertraktade och äldre originalskulpturer säljs för höga summor till samlare.

Rota Bordaliana i Caldas da Rainha

Caldas da Rainha är mycket stolta över sin historia inom keramik och hyllar Bordallo Pinheiro. Här finns en offentlig utställning där skulpturer som tillverkats i staden visas upp. Konstverken finns att beskåda runt om i staden via Rota Bordaliana i Caldas da Rainha. Detta är en populär rundtur och ett trevligt sätt att upptäcka konstverken på. Samtidigt som man promenerar genom stadens många gator och torg avnjuts konstverken. Totalt visas 20 olika skulpturer från Rafael Bordalo Pinheiro och hans son Manuel Gustavo Bordalo Pinheiro. Dessa har placerats både i glasmontrar men också på byggnader och fasader runt om i staden. Denna rutt är troligtvis det bästa sättet att ta del av keramik i Caldas da Rainha på.

Exempel på keramik i Caldas da Rainha, sardiner från Bordallo Pinheiro

Sardiner från Bordallo Pinheiro

På senare år har Bordallo Pinheiro även rönt stora framgångar med sina fantasifulla och vackert målade sardiner. Dessa färgglada sardiner går under namnet ”Sardinha” och säljs över hela landet. De kommer i många olika motiv där kända konstnärer fått sätta sin egen prägel på sardinen som sedan säljs i begränsad tillgång med nya utgåvor varje år. Värt att nämna är att ”Sardinha” från Bordallo Pinheiro är originalet, det har kommit många efterapningar men dessa går enkelt att skilja på då detaljerna inte är lika bra.

Outletförsäljning på Bordallo Pinheiro

Outletförsäljning av portugisisk keramik i Caldas da Rainha på Faianças Bordallo Pinheiro

Fabriken Faianças Artisticas Fábrica Bordallo Pinheiro Lda är idag även en populär plats att besöka då de har fabriksförsäljning av såväl första- som andrahandssortering till riktigt bra priser.

> Länk till hemsidan för Bordallo Pinheiro


SECLA

Den gamla butiken för fabriksförsäljning hos SECLA i Caldas da Rainha

År 1947 grundades ännu en keramikfabrik i Caldas da Rainha som fick namnet SECLA. Grundaren hette Alberto Pinto Ribeiro och namnet stod för ”Sociedade de Exportação e Cerâmica, Lda.”. Med ännu en keramikfabrik i Caldas da Rainha blev staden en av huvudorterna för tillverkning av portugisisk keramik. Huvudfokus på denna nya fabrik var produktion av keramik för utlandet, framförallt för amerikanska och engelska marknaden.

En stor fabrik Secla III byggdes strax intill stadens kyrkogård 1994, inte långt från Hotel Lisbonense (nuvarande Sana Silver Coast Hotel). Totalt fanns det tre fabriker för Secla; Secla I, Secla II och Secla III och närmare ettusen personer arbetade här.

Estúdio Secla för unga skulptörer

I början av 1950-talet öppnade fabriken en studio, Estúdio SECLA. Här kunde skulptörer experimentera med nya former och tekniker vilket bidrog till en ökad popularitet av portugisisk keramik. En av de mer kända keramikskulptörerna i Portugal Ferreira da Silva skapade mycket av sina alster i denna studio. Även illustratörer som Hansi Stæl, Júlio Pomar och Herculano Elias arbetade för Secla.

Portugisisk keramik från Secla

Vid SECLA tillverkades genom åren många vackra bordsserviser och uppläggningsfat. Produktionen omfattade också vackra sparbössor samt avbilder av djur i olika storlekar. I modern tid producerades här också muggar åt bland annat Harrods i London.

Tyvärr lade fabriken ner 2008 och det sista som fanns kvar såldes ut i en mindre butik invid fabriken som numera är stängd och riven. Anledningen till att fabriken lade ner var hög konkurrens från Asien. Redan 2003 stängdes Secla II och det var Secla I som med sin butik fanns kvar till slutet.

En del av produkterna från SECLA säljs nu i nyare versioner av en designstudio i Caldas da Rainha som heter Estúdio Caldas da Rainha. De tillhandahåller ett mindre urval av de mest populära produkterna från storhetstiden hos SECLA.

> Länk till Estúdio Caldas da Rainhas hemsida


O das Caldas

Keramik i Caldas da Rainha är inte bara på allvar utan också med mycket humor. Sedan många år tillbaka är det oundvikligt att i en keramikaffär att undgå de många färgglada och humoristiska fallossymbolerna. Dessa säljs till såväl turister som lokalbefolkningen och är perfekta presenter att ge bort.

Fallossymboler har funnits i tusentals år och i Caldas da Rainha säljs varianter av dessa i form av muggar, kannor, figuriner och flaskor. Stora eller små, en del vackert gjorda och andra lite mer amatörmässiga men gemensamt är att de är typiska och omtyckta för staden. Besöker du något lokalt café kan du hitta kakor i form av små fallosar vilket är helt normalt och inget att förfäras över.

Keramik i Caldas da Rainha med humoristisk touch, "O das Caldas"

Ursprunget till ”O das Caldas”

Ursprunget till dessa många fallossymboler i keramik går långt tillbaka i tiden. Kung Luis besökte en fabrik där Manuel Cipriano Gomes arbetade och bad honom tillverka något som skulle kunna roa kungens besökare. Tillsammans med João Pereira tillverkade man en erigerad fallos i keramik som uppskattades av kungen och på den vägen är det.

En av de mer kända kreatörerna av dessa humoristiska fallossymboler tillverkas av Vítor Lopes Artesanato. Dessa keramikfigurer blev snabbt omtyckta för sina roliga designer och har genom åren sålt slut och är idag åtråvärda samlarobjekt. Det är inte svårt att förstå dess popularitet när man tittar på de uttryck som förmedlas i de olika situationerna.

Efterföljarna till dessa keramikfallos är otroligt många men få har lyckats fånga den där glimten som finns. En del av dessa fallosar är rumsrena medan andra går lite över gränsen för vad man kanske ställer fram i sitt hem men det är å andra sidan upp till var och en att bedöma.


Keramik i Caldas da Rainha på hus och fasader

Keramik i Caldas da Rainha, här i form av en vacker gatuskylt

En promenad genom Caldas da Rainha visar tydliga tecken på keramikens betydelse. Här finns otroligt många gatuskyltarna som är konstnärligt utsmyckade och tillverkade i keramik. Det är otroligt vackra konstverk som inte bara berättar var du befinner dig. Dessa är dessutom en uppvisning och bevis på storheten inom portugisisk keramik. En del av gatuskyltarna är daterade och mycket välbehållna trots väder och vind och små konstverk i sig själva.

Kakelplattor på fasader i Caldas da Rainha

Även många av de äldre husen längs en del av gatorna bär spår av keramiken som tillverkats i staden. Fasader klädda med vackert designade kakelplattor, färgglada berättar om äldre tider där hantverk och detaljer var viktiga för arkitekterna. En del av husen är delvis täckta med målade kakelplattor. På andra fasader är kakelplattorna infattade och motivmålade och visar upp historiska motiv eller byggnader från förr. Keramik i Caldas da Rainha finns överallt och visar konstverk som i en annan tid var en del av vardagen.

Keramik i Caldas da Rainha säljs bland annat på den dagliga torgmarknaden
Vykort från förr som visar keramikförsäljning på torget Praça da Fruta i Caldas da Rainha.