STRANDEN BALEAL

baleal-visit-caldas-da-rainha-003

Bada och surfa i Baleal – en underbar strand!

Semestrar du i Caldas da Rainha rekommenderar vi dig att besöka landets milslånga, vackra kuster och njuta av de fina stränderna. Drygt 20 minuters bilfärd söderut från Caldas da Rainha ligger en av de vackraste stränderna som finns längs Atlantkusten. Stranden Baleal är uppdelad av en smal väg i Baleal Sul och Baleal Norte. Vägen leder till Ilha do Baleal, som tidigare var en ö, men som numera är sammanvuxen med fastlandet via en smal väg. Förr var det endast möjligt att nå ön när det var lågvatten och vägen synliggjordes från havets vatten.

Längs norra delen av stranden (Baleal Norte) kan du vid lågvatten gå hela vägen norrut bort till Foz do Arelho. En vacker promenad som dock förutsätter att du har koll på tidvattnet. Väljer du att bada på den södra delen av Baleal (Baleal Sul) så gör du detta tillsammans med barnfamiljer och par. Samt surfarna som ligger och guppar ute på vågorna.

Stranden är stor nog för alla

Längs vägen finns det parkeringsmöjligheter och är det en solig dag kan det vara fullt här. När du parkerat väljer du att gå till höger eller vänster för att finna din favoritplats för att slappna av och bada. Det första som slår dig är den otroligt långa och ljusa stranden som med sina fina sandkorn är behaglig att beträda. En solig och varm dag på sommaren är det ofta många människor som besöker Baleal. Det finns dock alltid plats till fler så avskräcks inte från mängden folk – det är en stor strand.

Som vi nämnde är stranden otroligt bred och lång så det är bara att leta upp en plats. Ett tips är att titta på sanden för att se om den är mörk eller ljus, detta för att bestämma var tidvattnet befinner sig eftersom detta är väldigt påtagligt i Baleal. Är du osäker, se var de portugisiska familjerna har sina parasoller och använd detta som riktmärke. De har nämligen koll på vattnet och hur det beter sig.

Var uppmärksam på starka strömmar

Det är ofta varmt i Portugal på somrarna vilket lockar till svalkande bad. Baleal är en bred sandstrand så är det bara att gå rakt ut i vattnet, inga stenar eller tång att ta hänsyn till här. Självklart bör man känna av om det finns några starka strömmar innan man går för långt ut. Det är alltid bra att ha koll på var andra badande befinner sig.

Givetvis är portugiserna måna om sina badande och flaggar därför tydligt med hur badmöjligheterna är. Grön flagg innebär att det är helt okej att bada, gul flagg innebär att du kan bada men att du bör vara uppmärksam och slutligen innebär den röda flaggan att du bör undvika bad. Håll dig i så fall intill kanten och bege dig inte långt ut eftersom strömmarna kan vara mycket starka. De flesta stränder i Portugal följer dessa flaggregler och i Baleal finns badvakter/livräddare på plats om något skulle hända.

baleal-visit-caldas-da-rainha-001

En populär och omtyckt strand

Det är inte svårt att förstå varför Baleal är en så populär strand bland befolkningen och turisterna. Den mjuka sanden och relativt långgrunda stranden är som gjord för att spendera en skön sommardag här. Barnfamiljerna slappnar av och barnen leker invid strandkanten och sanden möjliggör lek och sandslottsbyggande. Många barn tycker också om att använda boogieboards för att ”surfa” fram på vågorna som slår in mot strandkanten.

Tröttnar man på att bada är det bara att ta en hink i handen och gå längs stranden. Här finns det mycket snäckor eller vackra, polerade stenar som vattnet bearbetat genom åren. Går du mot ön vid lågvatten kan man bland stenarna hitta krabbor, skaldjur och snäckdjur som lever fritt här. Barnen älskar att leta efter det som göms i vattnet vilket också kan vara lärorikt.

Upptäck Ilha do Baleal

Solen i Portugal är ofta mycket stark så vi rekommenderar att använda ett bra solskydd i form av solskyddsfaktor, solhatt men också parasoll och vindskydd som går att köpa i de flesta affärer. Stannar man en hel dag i Baleal så finns det risk för en rejäl solbränna. För att inte utsätta kroppen för mycket rekommenderar vi en paus i solbadandet och då ta en promenad mot ön som en liten upptäcktsfärd.

Ilha do Baleal är bebodd av lokalbefolkningen som också har sommarbostäder här. Följ vägen och bekanta dig med de små, vackra husen. Norröver kommer du till de av naturen vackert formade klipporna som omringas av havet. Vägen svänger runt och leder tillbaka ner till stranden. Ut mot Atlanten har du en mycket trevlig utsikt som kvällstid erbjuder solnedgångar som får dig att tappa andan.

På Ilha do Baleal finns även en mindre strand vid namn ”Praia dos Barcos” som duger för ett kortare och svalkande bad om suget infinner sig.

baleal-visit-caldas-da-rainha-005

Äta i Baleal

Längs med parkeringen samt ute på ön finns ett flertal restauranger. Att tillbringa en hel dag i Baleal får dig att bli såväl törstig som hungrig och ett besök på någon av restaurangerna är att rekommendera. De flesta restaurangerna erbjuder sittplats såväl inne som ute. Är du bara sugen på något kallt att dricka eller en glass så finns det enklare barer att handla hos. På menyerna erbjuds allt från kött till sallader men också fisk och eftersom du befinner dig vid kusten är denna oftast färsk. Satsa på något grillat och njut av utsikten och något kallt att dricka till.

Livet handlar mycket om att njuta och detta är ett bra tips om du vill ta hand om dig själv. De flesta restaurangerna har också toaletter för besökarna, utanför finns också allmänna toaletter. Vill du njuta mer och äta i en tystare miljö så finns det en del restauranger ute på ön, fortfarande med samma vackra utsikt men med lite mindre folk.

baleal-visit-caldas-da-rainha-004

Surfa i Baleal

Stranden i Baleal är väl lämpad för dig som tycker om att surfa. De stundtals många vågorna från Atlanten sköljer in mot stranden och erbjuder skön surfing. Det optimala läget har också gjort att här finns många surfskolor, både för unga som för äldre. En bit från den södra delen av stranden ligger en hel del surfcamps och på väg mot staden Peniche även en del hotell och semesterlägenheter vilket innebär promenadavstånd ner till stranden.

En vacker sommardag är surfare ute på vågorna en lika säker syn som solen på himmelen, de ligger här i sina våtdräkter och väntar på den perfekta vågen så vill du kombinera sol, god mat, bad och surfing kan vi glatt rekommendera Baleal som ett bra resmål.