BALEAL

baleal-visit-caldas-da-rainha-003

Bada och surfa i Baleal – en underbar strand!

Semestrar eller besöker du Caldas da Rainha och Portugal så rekommenderar vi att du tar vara på landets milslånga och vackra kuster och njuter av de fina stränderna. Drygt 20 minuters bilfärd söderut från staden kan du besöka en av de vackraste stränderna som finns längs Atlantkusten. Stranden Baleal är uppdelad av en liten sammanväxt ö som numera nås via en smalare väg, något som inte var möjligt förr i tiden då man var beroende av tidvattnet. Längs den norra delen av stranden kan du vid lågvatten gå hela vägen norrut bort till Foz do Arelho, en vacker promenad som förutsätter att du har koll på tidvattnet. Väljer du att bada på den södra delen av Baleal så gör du detta tillsammans med barnfamiljer, par och inte minst surfintresserade personer som ligger och guppar ute på vågorna.

Det första som slår dig vid ett besök här är den otroligt långa och ljusa stranden som med sina fina sandkorn är mycket behaglig att beträda. Längs vägen finns ett antal olika parkeringsplatser eller möjlighet till parkering och är det en solig dag så garanterar vi att den parkering närmst restaurangerna är full så kolla längs med vägen. När du väl parkerat väljer du att gå antingen till höger eller vänster för att finna din favoritplats för att slappna av och bada. En solig och varm dag på sommaren är det otroligt mycket folk som besöker Baleal men det finns alltid plats till fler så avskräcks inte från mängden folk – det är en stor strand.

Som vi nämnde är stranden otroligt bred och lång så det är bara att leta upp en plats du tycker om. Ett tips är att titta på sanden för att se om den är mörk eller ljus, detta för att bestämma var tidvattnet befinner sig eftersom detta är väldigt påtagligt i Baleal. Är du osäker så kolla var de portugisiska familjerna slagit ner sina parasoller och använd detta som riktmärke – det har nämligen koll på vattnet och hur det beter sig. Då det ofta är varmt i Portugal på somrarna så lockar självklart ett svalkande bad och då det är en sandstrand så är det bara att gå rakt ut i vattnet, inga stenar eller tång att ta hänsyn till här. Självklart bör man känna av om det finns några starka strömmar innan man går för långt ut men ha koll på var andra badande personer håller sig så har du en bra riktlinje. Givetvis så är portugiserna måna om sina invånare och därför flaggar man tydligt med hur badmöjligheterna är; grön flagg innebär att det är helt okej att bada, gul flagg innebär att du kan bada men att du bör vara uppmärksam och slutligen innebär den röda flaggan att du bör undvika bad. Håll dig i så fall intill kanten och bege dig inte långt ut eftersom strömmarna kan vara mycket starka. De flesta stränder i Portugal följer dessa flaggregler och badvakter/livräddare finns också på plats om något skulle hända.

baleal-visit-caldas-da-rainha-001

Det är inte svårt att förstå varför Baleal är en så populär strand bland befolkningen och turisterna. Den mjuka sanden och relativt långgrunda stranden är som gjord för att spendera en skön sommardag här. Barnfamiljerna slappnar av och barnen leker fint invid strandkanten och sanden möjliggör lek och sandslottsbyggande. Många barn tycker också om att använda boogieboards för att “surfa” fram på vågorna som slår in mot strandkanten. Tröttnar man på att bada är det bara att ta en hink i handen och gå längs stranden för att leta efter snäckor eller vackra, polerade stenar som vattnet bearbetat genom åren. Går du in mot ön under lågvatten så kan man bland stenarna hitta krabbor, skaldjur och snäckdjur som lever fritt här – barn älskar att leta efter det som göms i vattnet vilket också är lärorikt.

Solen i Portugal är ofta mycket stark så vi rekommenderar att använda ett bra solskydd i form av solskyddsfaktor, solhatt men också parasoll och vindskydd som går att köpa i de flesta affärer. Stannar man en hel dag i Baleal så finns det risk för en rejäl solbränna så för att inte utsätta kroppen för mycket rekommenderar vi en paus i solbadandet och varför då inte ta en promenad mot ön som en liten upptäcktsfärd. Ön är bebodd av lokalbefolkningen som också har en del sommarbostäder här. Följ vägen och bekanta dig med de vackra husen och norröver kommer du till de av naturen mycket vackert formade klipporna som omringas av de vackra havet. Vägen svänger runt och leder tillbaka ner till stranden och ut mot Atlanten har du en mycket vacker utsikt som kvällstid erbjuder solnedgångar som får dig att tappa andan.

baleal-visit-caldas-da-rainha-005

Äta i Baleal

Längs med parkeringen samt ute på ön finns ett flertal lättillgängliga restauranger. Att tillbringa en hel dag i Baleal får dig att bli såväl törstig som hungrig och ett besök på någon av restaurangerna är att rekommendera. De flesta restaurangerna erbjuder sittplats såväl inne som ute, du väljer själv och är du bara sugen på något kallt att dricka eller en glass så finns det också enklare barer att slå sig ner vid. På menyn erbjuds allt från kött till sallader men också fisk och eftersom du befinner dig vid kusten är denna oftast färsk. Satsa på något grillat och njut av utsikten och något kallt att dricka till.

Livet handlar mycket om att njuta och detta är ett bra tips om du vill ta hand om dig själv. De flesta restaurangerna har också toaletter för besökarna, utanför finns också allmänna toaletter vilket kan vara bra att känna till. Vill du njuta mer och äta i en tystare miljö så finns det lite restauranger ute på ön också, fortfarande med samma vackra utsikt men med lite mindre folk.

baleal-visit-caldas-da-rainha-004

Surfa i Baleal

Stranden i Baleal är väl lämpad för dig som tycker om att surfa. De stundtals många vågorna från Atlanten sköljer in mot stranden och erbjuder skön surfing för dig som har ett intresse av detta. Det optimala läget har också gjort att här finns många surfskolor, både för unga som för äldre. En bit från den södra delen av stranden ligger en hel del surfcamps och på väg mot staden Peniche även en del hotell och semesterlägenheter vilket innebär promenadavstånd ner till stranden. En vacker sommardag är surfare ute på vågorna en lika säker syn som solen på himmelen, de ligger här i sina våtdräkter och väntar på den perfekta vågen så vill du kombinera sol, god mat, bad och surfing kan vi glatt rekommendera Baleal som ett bra resmål.