PRAÇA DA FRUTA

praca-da-fruta-visit-caldas-da-rainha-001

Frukttorget, Praça da Fruta i Caldas da Rainha

I centrala Caldas da Rainha ligger det stora torget, Praça da República som dock är mer känt som Praça da Fruta – frukttorget. Detta stora och vackra torg med en yta på nästan 2000 kvm anlades i sin nuvarande form 1883 (design av Celestino Rosa) och har ganska nyligen restaurerats och återfått sin svunna glans. Torget i sig är uppbyggt av tusentals små svarta och vita kullerstenar som bildar vackra mönster som ringlar sig fram. Kring torget ligger banker, caféer, större och mindre butiker där många funnits sedan länge. Arkitekturen på husen är imponerande och att titta på många av dessa vackra fasader med sitt vackra hantverk är ett måste för den som gillar vackra byggnader. Detta imponerande torg hette ursprungligen Praça de D. Maria Pia vilket inte många känner till idag.

I stort sett varje dag året om är torgmarknaden öppen här mellan kl 07.00-15.00. Här säljs frukt och grönt, keramik, blommor, ostar, nötter, korv och andra delikatesser från den omkringliggande regionen och har detta har gjorts i mer än 100 år. Torgmarknaden i Caldas da Rainha är i dag den äldsta öppna dagliga marknaden i hela Portugal – imponerande och väl värt ett besök. Promenera runt här och fascineras av grönsaker som är färska, rotfrukter som inte följer den vanliga normen för hur de ska se ut, underbart vackra blommor eller provsmaka någon av de lokala ostarna och köp med dig nötter eller andra delikatesser.

Här ligger också ett av de äldsta caféerna i staden, Café Central som från slutet av 1800-talet lockat många besökare varje dag med sina goda bakverk och sötsaker. Sedan en tid tillbaka återfinns också stadens turistbyrå vid ena kortsidan där man informerar om vad som finns att göra i staden och områdena runt om. Längs med torget finns det gott om bänkar att slå sig ner vid om man vill titta på den dagliga kommersen eller bara för att ta det lugnt framåt kvällen. Efter den stora renoveringen av torget finns också ett café vid ena kortsidan där man njuter av en god ”bica” (starkt kaffe) eller något svalt i värmen.

Äldre vykort över torget i Caldas da Rainha – Praça da Fruta.

Färgprakten på detta torg är underbar att beskåda, det är inte bara de lokalt odlade grönsakerna och frukterna som skänker färg åt sinnena utan även alla parasoller, de olika färgerna på de gamla husen, kläderna på människorna och inte minst den vackra keramiken som finns till försäljning. Ett besök här är lite som att åka tillbaka i tiden och se gamla vikter räkna ut vad en påse med färska plommon kostar. Det är en enkelhet som inte direkt påminner om den nutid vi lever i med digitala verktyg till det mesta. Glöm inte bort att andas och njuta av dofterna från alla varor som säljs på torget. Besöket på Praça da Fruta är en härlig upplevelse för alla dina sinnen så ägna en timme eller två till detta måste!

praca-da-fruta-visit-caldas-da-rainha-002

> Länk till officiella hemsidan för Praça da Fruta i Caldas da Rainha.

Äldre vykort som visar Praça da República i Caldas da Rainha.