FOZ DO ARELHO

foz-do-arelho-visit-caldas-da-rainha-003

Bada och njut av livet i Foz do Arelho – en unik vacker strand!

Många människor besöker Portugal årligen för att njuta av livet och få en skön dos med sol som kanske inte alltid fås i hemlandet. Portugal är solsäkert med otroligt många soltimmar om året vilket ger möjligheter till bad under flera månader mer än vad vi är vana vid. Besöker eller semestrar du i Caldas da Rainha är den mest närliggande stranden vid Atlantkusten Foz do Arelho som du når med bil på knappt en kvart. Det är också möjligt att ta bussen från busstationen i Caldas da Rainha, den går flera gånger om dagen vilket är bra om tillgång till bil saknas. Väljer du bil som transportmedel följer du vägen ut ur staden, kör västerut och följ skyltarna genom vackra vyer av åkrar, skog och mindre byar innan du når fram till bebyggelsen som främst består av mindre hus som kantar vägen genom det lilla samhället.

Strax utanför samhället breder sig den stora lagunen ut sig som bildar den otroligt omtyckta och populära stranden Foz do Arelho. Här finns gott om parkeringsplatser längs med stranden även om dessa en vacker och solig dag fylls snabbt. Fördelen är att folk kommer och går så en liten lucka dyker oftast upp, annars finns det fler parkeringsmöjligheter i närheten. Parkera och betrakta den vackra stenlagda strandpromenaden med sina små kiosker som löper bakom restaurangerna och längs med stranden. Stranden är stor och här finns alltid plats för en till parasoll eller ett par handdukar och ditt val var du lägger dig beror lite på vad du är ute efter och hur du vill bada under dagen. Går du västerut når du stranden som löper längs med Atlantkusten och här får du lite kallare vatten och mycket vågor med vacker utsikt runtom dig. Finns barn med i bilden kanske det är skönare att lägga sig inne vid strandkanten längs lagunen så att dessa kan leka i vattnet eller i sanden, här är också vattnet lite varmare.

Foz do Arelho är en stor och vidsträckt strand som inramas på ett vackert sätt av sanddyner, klippor och den alltid lika blå himmeln – en prakt för ögat och själen. Tittar du ut över vattnet i lagunen så ser du den ständigt varierande formen på stranden som tillskrivs tidvattnet. Vissa dagar ser du sandbankarna mitt i lagunen, andra inte men oavsett vilken tid på dygnet du befinner dig här så finns det alltid människor i rörelse och i vattnet. Människor som badar eller människor som letar snäckor, skaldjur eller som fiskar i sin egen takt. Rakt över Foz do Arelho ligger en annan vacker strand som heter Lagoa de Óbidos som nås via en annan väg – vacker att titta på även denna. Lagunen är också ett populärt tillhåll för kitesurfare som håller till i mitten ungefär med sina våghalsade trick. Vattnet i lagunen är stillsamt och perfekt för just barn men också handikappade personer har möjlighet till bad här då kommunen anlagt stenplattor som underlättar för rörelsehindrade samt rullstolar att nå längre ner på stranden. Här finns också allmänna toaletter som är lättillgängliga när behovet faller på.

foz-do-arelho-visit-caldas-da-rainha-001

Portugal är ett land där invånarna har respekt för vattnet så även här finns flaggor som informerar om hur havet beter sig. Grön flagga så är det lugnt och fritt fram för bad och är den gula flaggan uppe så kräver det lite mer uppmärksamhet, kan vara starkare undervattensströmmar men det är ändå okej att bada och slutligen så innebär den röda flaggan att du bör undvika bad längre ut. Längs med stranden finns självklart badvakter/livräddare för din säkerhet.

Skulle man mot all förmodan tröttna på att bada i vattnet i Foz (som det kallas av lokalbefolkningen) så är det bara att ta tag i en påse eller hink och gå på upptäcktsfärd och samla smådjur, snäckor, stenar eller annat intressant som vattnet gömmer. Just snäckor är populärt att plocka på denna underbara strand och vi vill passa på att tipsa om ”snäckhuset” inne i samhället som man passerar på väg till eller från Caldas da Rainha. Hela huset, murar och annat är helt klätt i stora snäckskal som troligtvis plockats under åren i lagunen – imponerande måste vi säga. Den sköna sanden gör det optimalt för barn att bygga sandslott och storleken på stranden inbjuder också till diverse lekar med boll. Närmare parkeringsplatserna finns en plan för beachfotboll och under somrarna spelas det också beachvolleyboll här med möjlighet till att slå sig ner på läktarna och njuta av sporterna.

foz-do-arelho-visit-caldas-da-rainha-004

Sedan många år tillbaka finns det badhytter i tyg längs med stranden som går att hyra för dagen. Av tradition så görs detta ofta för att skydda de äldre och yngre mot den starka solen, portugiserna tar nämligen ofta med sig sina mor- och farföräldrar till stranden för avkoppling eller som en utflykt med mat och fika vilket är ett trevligt initiativ. Ett besök på stranden en solig sommardag är något för hela familjen som alla uppskattar. Badhytterna är ofta samlade i grupper och vill du inte hyra så går det alldeles utmärkt att lägga dig bredvid dessa på anvisad plats för de som använder parasoller och vindskydd. Under somrarna är det också väldigt mycket barn som besöker stranden, det är förskolor, daghem och andra inrättningar som samlar barnen och åker till stranden för en dag med sol, bad och lek. Det är otroligt imponerande att se fröknar eller äldre ledare hantera dessa stora grupper av barn och se hur de leker och trivs i vattnet. Barnen känns enkelt igen då alla ofta har en och samma färg på t-shirts eller solhattar/kepsar och alla njuter av dagen som barn kan på stranden!

Äta på stranden i Foz do Arelho

Att vara på stranden en hel dag utan att äta är inte möjligt och självklart är det otroligt viktigt också att dricka mycket vätska så att kroppen inte torkar ut. Foz är en perfekt strand inte minst tack vare alla de restauranger som ligger längst upp invid parkeringsplatserna. Här serveras allt från enklare rätter som bifanas (bulle med grillat kött i mitten), cachorros (korv med bröd och små pommes pinnes) till mackor och bakverk men också hela middagar. Många av restaurangerna erbjuder sittplatser både inne och ute med servering vid borden och menyerna har något för alla i form av fräscha sallader, grillad fisk eller skaldjur men också grillat kött och soppor.

En del av restaurangerna erbjuder också fritt wi-fi så att du kan få lite koll på vad som händer hemma eller bara berätta för familj och vänner hur gott livet är för stunden! Toaletter finns på de flesta restaurangerna och prisnivån är bra då det trots allt är flest portugiser som kommer till denna populära strand så inga rip-offs här inte. Det finns också en del mindre kiosker som säljer kalla drycker, glass, snacks, godis, leksaker och tidningar utan att det kostar skjortan – Portugal är trots allt ett prisvärt land att turista i.

Bo i Foz do Arelho

Väljer du att inte bo i Caldas da Rainha så finns det ett stort och vackert hotell i Foz, Inatel Foz do Arelho, som ligger på sluttningen där utsikten över lagunen och havet är underbar (se bild ovan). Följ den snirkliga vägen upp och checka in på ett modernt hotell som har allt (utom en pool men har du en vacker strand nedanför så behövs kanske inte detta). Det är som sagt var inte bara turister som väljer att åka till Foz utan även de som bor längre inåt landet och därför är det fullt möjligt att hyra rum eller hus här för antingen ett par dagar eller för längre perioder. Området har också haft ganska mycket nybyggnation uppe på berget med andelslägenheter som går åt snabbt när de släpps till försäljning. Närheten till just Caldas da Rainha gör också att många väljer att bosätta sig vid kusten på äldre dagar och njuter av den vackra naturen och stranden.

> Länk till boende i och omkring Caldas da Rainha.