CAFÉER

machado-visit-caldas-da-rainha

Caféer i Caldas da Rainha

En del av livet går ut på att slappna av och ta hand som sig själv och ett bra sätt att göra detta på är att slå sig ner på ett café och belöna sig själv med något gott. I Caldas da Rainha finns det otroligt många och trevliga caféer utspridda över staden med lagom avstånd. Många av dessa caféer har också uteserveringar i anslutning till lokalen de vistas i och då både med självservering och bordsservering. Ett av de mer populära ligger på gågatan och heter Venezia och förutom goda bakverk är de också kända för sin goda glass. Vid det centrala torget Praça da República eller som det kallas i folkmun, Praça da Fruta ligger Café Central som är ett av de äldsta caféerna i staden och har funnits här sedan 1950. Här finns också Pastelaria Belmonte samt Cafetaria Bocage vid torgets nordöstra hörn, även detta ett väldigt gammalt café. Nere vid den vackra parken Dom Carlos I ligger caféet Pastelaria Machado med gamla anor och en unik inredning som minner om hur det såg ut förr.

På ett café i Portugal uppskattar man enkelheten och umgås gärna här med vänner och bekanta. Under de varma dagarna åker parasollerna på caféerna upp och ger välbehövligt skydd mot den starka solen. Kring de, ofta små runda borden slår man sig ner och väljer något gott från menyn. På serveringarna finns många olika sorters kaffe och speciellt den omtyckta ”bican” är populär bland invånarna i staden. En ”bica” beskrivs bäst som en liten kopp med starkt kaffe (liknande espresso) och dricks ofta snabbt för en extra kick under dagen. Förutom kaffe kan man självklart beställa in någon av de goda inhemska läsksorterna som finns där Sumol är en klar favorit hos många eller någon av de många fruktjuicer som finns. Kaféerna har också servering av öl och vin samt starksprit om så önskas.

Till den valda drickan äts med fördel ett gott bakverk, smörgås eller en varm macka eller portugisernas egen favorit ”bifana” som är en bit kött som serveras i ett bröd och köttet är då ofta stekt eller grillat med vitlök som kryddning. Det finns alltid gott om goda bakverk att välja på, allt från bakelser till vanliga kakor och till de yngre kanske glass smakar bättre.

o-das-caldas-visit-caldas-da-rainha-001

Det är inte ovanligt att en del av caféerna erbjuder fallosliknande kakor så bli inte förskräckt eller förnärmad. Inspirationen till dessa små bakverk kommer från stadens historia inom keramiktillverkningen och återfinns i massor av souvenirer som säljs i butikerna.