10 saker att göra i Caldas da Rainha

Igreja Nossa Senhora do Pópulo Caldas da Rainha Visit Caldas da Rainha

Caldas da Rainha är en stad i Portugal och här får du 10 tips på vad du bör göra när du besöker staden. Drottning Leonor grundar 1485 staden invid de välgörande källorna, därav namnet. Caldas da Rainha är en av de vackraste städerna i Portugal och har allt du kan tänka dig. Här är guiden till vad du inte får missa när du besöker staden.

1. Upplev Parque Dom Carlos I

Parque Dom Carlos I ligger i centrum av staden och är den största i landet. Denna park inbjuder till sköna promenader i mysig miljö med varierande växtlighet. Stadens invånare använder parken som en mötesplats och har gjort så sedan den skapades i slutet av 1800-talet. Promenera runt bland de många träden, imponeras av de stora paviljongerna eller ta en liten roddtur i den konstgjorda sjön. Slå dig ner på en bänk och se på när ungdomar och motionärer spelar tennis på grusbanorna i parken.

Varför inte låta barnen springa omkring fritt. Under tiden beskådar du djurlivet i parken som består av svanar, påfåglar, änder och papegojor. Sedan får du inte glömma bort att se de många statyer som finns utplacerade runtom i parken. Här finns dessutom möjlighet att besöka Portugals äldsta museibyggnad, Museu José Malhoa. Museet som ligger mitt i parken har en imponerande samling av verk från denna konstnär som föddes här.


2. Besök Praça da Fruta, landets äldsta marknad

Praça da Fruta Caldas da Rainha Visit Caldas da Rainha

I Caldas da Rainha finns den äldsta dagliga utomhusmarknaden i hela Portugal. Lokala bönder och företagare på Praça da Fruta säljer frukt och grönt alla dagar året. Här hittar du färska grönsaker, nyplockade frukter och andra delikatesser. Marknaden erbjuder allt från nötter, blommor, keramik, bakverk – allt under färgglada markiser och presenningar.

Titta runt i lugn och ro och frestas av alla läckerheter som säljs till bra priser här från tidig morgon till klockan tre på eftermiddagen. Det vackra torget omgärdas dessutom av många kaféer, butiker och kommersen är påtaglig här. Sedan kan du passa på att beundra den imponerande stenläggningen på torget när marknaden stängt för dagen.


3. Upptäck den vackra keramiken och Bordallo Pinheiro

Bordallo Pinheiro Caldas da Rainha Visit Caldas da Rainha

Caldas da Rainha är välkänt för sin keramiktillverkning. Här tillverkas keramik sedan slutet av 1800-talet och det mest kända varumärket är Bordallo Pinheiro. Vart du än går i staden syns det vackra arvet av keramik på husväggar, gatuskyltar, figurer, skulpturer och i skyltfönsterna. Många butiker i staden erbjuder ett stort utbud av keramik från såväl kända som mindre kända artister.

Strax bakom Parque D. Carlos I har även Bordallo Pinheiro fabriksförsäljning. Denna sker i anslutning till de gamla lokalerna där man tidigare tillverkade den omtyckta keramiken. Inte långt från denna plats ligger dessutom ett populärt och välbesökt keramikmuseum där många vackra objekt ställs ut.


4. Se Hospital Termal i Caldas da Rainha, världens äldsta sjukhus

Hospital Termal Caldas da Rainha Visit Caldas da Rainha

Visste du att i Caldas da Rainha finns världens äldsta sjukhus som fortfarande är i drift? Hospital Termal grundades 1485 över de välgörande källorna som staden uppfördes kring. Faktum är att i princip all byggnation i staden är uppbyggd kring sjukhuset. Patienterna blir märkbart bättre på sjukhuset genom att inandning av de välgörande mineraler som finns i källorna.

Sjukhuset är idag uppdelat i två byggnader och ligger invid Parque Dom Carlos I, ett stenkast från stadens torgmarknad. Strax bakom sjukhuset ligger dessutom ett museum där du kan se hur sjukhuset fungerade tidigare samt ta del av stadens historia. Museet är inrymt i byggnaden, Palácio Real, där kungafamiljen bodde vid sina besök i staden.


5. Promenera runt i staden med Rota Bordaliana

Caldas da Rainha Visit Caldas da Rainha

Caldas da Rainha har nära anknytning till keramiktillverkningen i Portugal. Som ett resultat av detta kan du upptäcka välkända verk och skulpturer från Bordallo Pinheiro när du promenerar runt i staden. Dessa konstverk är dock kopior i större storlekar och kan beskådas i glasmontrar runt om i staden samt på mark och husväggar.

Rota Bordaliana är en utställning som tar dig runt på en sevärd tur genom staden. Dessutom får du en insikt i objekten och kan även kan ta del av den vackra arkitekturen som går syns i de många äldre byggnaderna. Besök turistbyrån vid Praça da Fruta och hämta en karta som guidar dig runt konstverken.


6. Beundra konsten runt om i Caldas da Rainha

Praça 5 de Outubro Caldas da Rainha Visit Caldas da Rainha

När du tar dig runt i staden kommer du oundvikligen att se stora väggmålningar och annan publik konst. Just i Caldas da Rainha finns en kreativ ådra och många konstnärer och artister har sin bas här. Dessutom finns en mängd kreativa utbildningar som visar sig genom att elever och studenter står för en stor del av utsmyckningarna.

Som ett resultat av detta har husväggar fått dekorativa målningar som livar upp staden på ett trevligt sätt. Tidigare nämnda Rota Bordaliana bidrar också till den konstnärliga miljön i staden. Dessutom kan du vid ett besök i parken se många vackra statyer. Glöm heller inte bort alla museum i staden som fokuserar på såväl nutida konst som äldre verk.


7. Njut av bakverk och sötsaker

Rei das Cavacas Caldas da Rainha Visit Caldas da Rainha

Caldas da Rainha är en stad för dig som vill leva gott om dagarna och i stadens många kaféer kan du njuta av läckra bakverk. Att portugiserna har en söt tand sticker vi inte under stol med och i staden flödar kreativiteten när det gäller goda bakverk, kakor och bakelser. Njut av Beijinhos, Cavacas, Trouxas de Ovos, Pelicano och Pastel Bordalo för att nämna några av de populära kakorna som finns att köpa överallt.

Slå dig ner på ett kafé, beställ in ett par olika kakor tillsammans med en kopp kaffe eller annan dryck och njut av folkvimlet och vardagen utanför. Varje kafé har sin egen charm och egna kakor som de stoltserar med så botanisera runt vid ditt besök här.


8. Upptäck de många restaurangerna i Caldas da Rainha

Casa Antero Caldas da Rainha Visit Caldas da Rainha

Det finns ingen som behöver vara hungrig i Caldas da Rainha och detta tack vare stadens många restauranger. Som ett resultat av detta finns det något för alla smaker med såväl fokus på inhemsk portugisisk mat mer internationell mat. Trevliga ”hål-i-väggen”, familjedrivna och såväl större som mindre restauranger finns utspridda över hela staden. Oavsett om du gillar sushi, italienskt, kinesiskt, indisk eller annan asiatisk mat så finns det en plats för dig.

Upptäck prisbelönta restauranger som serverar genuin portugisisk mat eller de som vågar experimentera med nya smaker. Varje restaurang i Caldas da Rainha har sin charm och du hittar enkelt en favorit!


9. Ta en öl på Praça 5 de Outubro

Praça 5 de Outubro Caldas da Rainha Visit Caldas da Rainha

Att upptäcka ett nytt land och inte minst en ny stad kräver sin vila och avslappning också. På kvällen kan du göra ett besök på det gamla torget, Praça 5 de Outubro i Caldas da Rainha som är ett populärt tillhåll för såväl unga som äldre. Här finns ett antal populära barer som bjuder in till en drink efter maten. Vid torget, som tidigare huserade stadens fiskmarknad, finns även ett antal olika restauranger som erbjuder mat av högsta kvalitet.

Dagtid serverar restauranger grillade sardiner till lunch och du samsas med portugiser som lunchar. Slå dig ner på eftermiddagen med en kall öl eller en kopp kaffe och njut av solen och den portugisiska vardagen.


10. Ta ett bad på stranden Foz do Arelho

Foz do Arelho Visit Caldas da Rainha

Nästa tips ligger inte direkt i staden utan en kortare bilfärd västerut där du finner Atlanten med sina många vackra stränder. Men den populäraste stranden i området, Foz do Arelho, bjuder på långa sandstränder och bad antingen direkt i Atlanten eller i landets största lagun. Foz do Arelho är en populär plats hos många, såväl turister som hos lokalbefolkningen och förutom att bada och sola kan du kitesurfa här.

Blir du hungrig finns mängder av mindre kaféer och restauranger som ser till att du blir mätt och får skugga från solen. Njut av Silverkusten och de vackra stränderna och du lär återkomma fler gånger – här mår du garanterat bra!


Bonustips vid besök i Caldas da Rainha

Óbidos Visit Caldas da Rainha

Det är inte lätt att sammanställa en lista på 10 saker att göra i Caldas da Rainha. Alltså, här finns mycket mer att se och göra så se det som ett smakprov och var inte rädd för att upptäcka mer på egen hand när du besöker staden. Ett bonustips som vi vill rekommendera är ett besök i närbelägna byn Óbidos. Det är en liten by som ligger inhyst innanför murarna till en borg med anor från 1200-talet. Vandra runt i de smala gatorna och upplev världen innanför murarna med sin charmiga arkitektur och små mysiga affärer.

Ladda gärna ner appen Caldas da Rainha – City Guide som finns för både iOS som Android. Appen har kartor över staden som kombinerar tips med nyttig information som finns att se i staden.