ÄTA UTE

food-visit-caldas-da-rainha

Äta ute i Caldas da Rainha

I Caldas da Rainha behöver du aldrig gå hungrig eller törstig. Staden är full av små mysiga och familjära restauranger som serverar genuint lagad mat som representerar det portugisiska köket. Det omtyckta portugisiska köket kännetecknas främst av grillad fisk eller kött som serveras tillsammans med hemgjorda pommes frites, kokt ris och sallad och gärna i stora generösa portioner. Till förrätt äter man gärna soppa och många restauranger erbjuder alltid en “dagens rätt” kring lunchen som inkluderar såväl förrätt som huvudrätt och dessert till ett riktigt bra pris. På tal om desserterna så är portugiserna mästare på detta område, varje restaurang erbjuder sina egna hemgjorda desserter som serveras i små skålar. Välj mellan chokladmousse, puddingar, hembakta kakor eller färsk frukt. Till maten dricks gärna vatten, läsk, öl eller något gott lokalt producerat vin och en kaffe efteråt. Hos de flesta restaurangerna dukas det också fram bröd, oliver, ostar, pastejer eller andra delikatesser när du slagit dig ner vid bordet.

Portugiserna är ett socialt folk och äter gärna sina måltider ute vilket är full förståeligt då prisnivån skiljer sig stort mot vad du är van vid. Frukosten intas gärna hemma eller på något av de öppna bagerierna som frestar med doften av nybakt bröd eller bullar.

Traditionen med siesta är något som är tydligt i Caldas da Rainha då en signal ljuder kl 13.00 varje dag vilket innebär att många av de mindre butikerna stänger och öppnar först kl 15.00 igen. Under denna tid tar sig många hem eller går till någon restaurang för att äta lunch och slappna av lite. Många butiker har öppet lite längre på kvällarna så ett par timmars vila mitt på dagen underlättar. Även de många kaféerna får besök mitt på dagen där en liten “bica” intas tillsammans med ett delikat bakverk. En “bica” beskrivs bäst som en liten kopp stark kaffe och är en favorit hos portugiserna. Ett av de mer populära kaféerna är Machado som ligger nere vid parken och har funnits i många år vilket också kan ses tydligt på den tidsenliga inredningen.

food-visit-caldas-da-rainha-02

Kvällsmaten intas betydligt senare än vad vi är vana vid. Många restauranger stänger efter lunchen och öppnar inte dörrarna igen förrän vid sjutiden på kvällen. Besöker man en restaurang vid sjutiden så blir man inte förvånad över att man ofta är ensam i lokalen. Anledningen är att eftersom butikerna har öppet längre så blir automatiskt kvällsmaten också senarelagd och de flesta portugiser intar restaurangerna mellan kl 20 och 21 på kvällarna, t o m lite senare på helgerna. Middagarna på kvällarna är en tid då man i lugn och ro äter med familjen och tar god tid på sig, maten ska njutas och under tiden umgås man och diskuterar hur dagen varit. Barnen är med, trots den lite senare tiden på dygnet och leker före och efter maten med vänner eller andra barn på restaurangen eller precis utanför. Det är avslappnat och lugnt och skönt att uppleva.

Det är inte ovanligt att man efter kvällsmaten går vidare till ett kvällsöppet kafé och tar sin kaffe där tillsammans med något starkare medan barnen leker vidare. Som turist är man inte van vid detta från sitt hemland men för portugiserna är det hur normalt som helst. Kvällarna är sköna och därför får man ut mer av dessa även om en kofta eller tröja kan vara bra att ha med sig om det blir lite kyligare. Utöver kaféerna finns det också ett antal glassbarer i staden med hemgjord glass som lockar.

Är du sugen på att vara upp längre om kvällarna kan du besöka någon bar och njuta av en goda drinkar, lokalt vin eller kall öl. Portugiserna, främst de yngre, umgås gärna på barer om kvällarna där man diskuterar och utväxlar tankar och annat från vardagen eller ser på direktsänd fotboll eftersom portugiserna är ett fotbollsälskande folk. Barerna kring Praça 5 de Outubro är ett populärt område att vistas på och stänger sent om nätterna.